Biden a Zelenskyj spolu po telefonu hovořili o vývoji situace v Rusku

Americký prezident Joe Biden a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj spolu dnes po telefonu hovořili o vývoji situace v Rusku, kde v sobotu postupovaly na Moskvu jednotky soukromé žoldnéřské Wagnerovy skupiny, nakonec ale své tažení zastavily. Lídři také probrali situaci na ukrajinské frontě, uvedly v prohlášeních obě strany. Zelenskyj během dne o těchto tématech mluvil také s kanadským premiérem Justinem Trudeauem a polským prezidentem Andrzejem Dudou.

„Diskutovali jsme o průběhu ozbrojených střetů a procesech odehrávajících se v Rusku. Svět musí vyvíjet tlak na Rusko, dokud nebude obnoven mezinárodní pořádek,“ uvedl ukrajinský prezident na twitteru. Hovor s Bidenem označil za „pozitivní a inspirativní“ a v prohlášení dodal, že události odhalily slabost režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Telefonní konverzaci Bidena se Zelenským pak potvrdil i Bílý dům, podle kterého lídři obou zemí kromě situace v Rusku mluvili také o ukrajinské protiofenzívě. Americký prezident znovu potvrdil neochvějnou podporu Spojených států Ukrajině.

O dnešním telefonátu na téma nepokojů v Rusku se svým americkým protějškem informoval podle agentury Reuters i ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Ten označil ruské úřady za slabé a dodal, že stažení ruských jednotek z Ukrajiny je pro Kreml tou nejlepší volbou. S ministrem obrany Spojených států Lloydem Austinem Reznikov podle svých slov diskutoval také o protiofenzívě Ukrajiny a o krocích k posílení ukrajinských ozbrojených sil.

Zelenskyj se před Bidenem spojil s kanadským premiérem Trudeauem, který na twitteru slíbil Ukrajincům pokračující podporu. Na závěr přišel hovor mezi ukrajinským prezidentem a jeho polským protějškem Dudou, oznámil Zelenskyj.

Ukrajinská hlava státu přitom ve všech prohlášeních o dnešních hovorech zmínila summit NATO, který se uskuteční 11. a 12. července ve Vilniusu a bude věnován i další podpoře Ukrajiny v obraně proti ruské agresi vstupující do 17. měsíce. Kyjev na spojence tlačí, aby vytyčili „cestu“ pro Ukrajinu do aliance, některé země včetně Spojených států ovšem takovýmto úvahám nejsou příliš otevřené. Bílý dům v komuniké o hovoru Bidena se Zelenským NATO nezmiňuje.

  Situace v ZANP se rychle zhoršuje: elektrárna dostává elektřinu pouze z Ukrajiny, zvyšuje se riziko jaderné katastrofy

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com