Tvůrce Sputniku V žádá omluvu EMA za slova o „ruské ruletě“

Tvůrci ruské vakcíny proti covidu-19 Sputnik V se ohradili vůči slovům předsedkyně správní rady Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Christa Wirthumerová-Hocheová v neděli vyzvala členské státy Evropské unie, aby neschvalovaly nouzové nasazení ruské vakcíny, dokud EMA neposoudí její bezpečnost a efektivitu. Nouzové schválení Sputniku V bez stanoviska EMA přirovnala k „ruské ruletě“. Tvůrci vakcíny následně zpochybnili neutralitu evropské agentury a chtějí omluvu.

„Žádáme veřejnou omluvu Christy Wirthumerové-Hocheové z EMA za její negativní komentáře týkající se zemí EU, které přímo schvalují Sputnik V,“ uvedli autoři ruské vakcíny na oficiálním twitterovém účtu věnovaném tomuto preparátu. „Její komentáře vyvolávají vážné otázky o možném politickém vměšování do probíhajícího přezkoumání (vakcíny) EMA,“ uvedli dále a podotkli, že vakcínu podle nich schválilo už 46 států. Vakcínu Sputnik V vyvinul ústav epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji. Na očkovací látce se podílí rovněž Ruský fond přímých investic (RDIF), který se stará o její marketing.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov dnes novinářům řekl, že slova Wirthumerové-Hocheové považuje za „přinejmenším nekorektní“.

Christa Wirthumerová-Hocheová v neděli v pořadu rakouské televize ORF mimo jiné sdělila, že EMA potřebuje dokumenty, které může posoudit. „V současné chvíli také nemáme data (…) ohledně naočkovaných lidí. Je to neznámé. Proto bych důrazně doporučila neschvalovat nouzové nasazení (Sputniku V) na státní úrovni,“ řekla Wirthumerová-Hocheová, která je rovněž ve vedení rakouské Agentury pro ochranu zdraví a bezpečnost potravin (AGES).

Na dotaz, zda by se Rakousko mohlo vydat podobnou cestou jako například Maďarsko, které Sputnik V schválilo pro nouzové použití, podle agentury AFP odpověděla: „Je to trochu srovnatelné s ruskou ruletou.“ Wirthumerová-Hocheová zároveň dodala, že soubory dat přijatých od ruských výrobců EMA zhodnotí podle evropských standardů kvality bezpečnosti a účinnosti. Poté bude moci být vakcína schválena v EU.

  Fico: Slovensko a Maďarsko odmítají migrační pakt EU i zrušení práva veta v EU

EMA zahájila průběžné hodnocení této ruské vakcíny 4. března. Upozornila, že proces může trvat i několik měsíců. Sputnikem V se v EU očkuje zatím jen v Maďarsku, zásilky vakcíny však obdrželo rovněž Slovensko, kde se má používat na základě výjimky udělené ministerstvem zdravotnictví. O dodávku Sputniku do ČR požádal Rusko český prezident Miloš Zeman, který prohlásil, že by mu pro její používání stačila certifikace českého Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com