Piráti: Stát by měl navýšit kapacitu míst na vyhodnocování testů

blesk.cz

Stát by měl podle Pirátů navýšit kapacitu míst, která vyhodnocují výsledky testů na covid-19. Novinářům to dnes ve Sněmovně řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Strana také žádá, aby vláda řešila metodologickou pomoc pro firmy, které musí od minulého týdne testovat na nákazu koronavirem své zaměstnance. Zaměstnavatelé podle nich nevědí, jak shánět testy a nakládat s výsledky.

Bartoš ocenil, že kabinet povinné testování ve firmách zavedl, chybí ale podle něj dostatečná navazující laboratorní kapacita. „Je potřeba navýšit kapacitu laboratorních pracovišť, která ty testy vyhodnocují. Máme informace z terénu, že tam to vázne,“ uvedl. Firmy pak podle něj postrádají ucelenou metodologii. „Nevědí, jak to řešit procesně – jak shánět testy a nakládat s výsledky,“ konstatoval.

Za důležité také označil to, aby se používaly kvalitní testy. „Částka (příspěvku státu) 60 korun na jeden test není dostačující, my bychom chtěli, aby se nakupovaly lepší testy, kde cenová hladina se pohybuje kolem 100 korun za test,“ uvedl Bartoš.

Kabinet by měl podle něj také představit své plány v závislosti na tom, jak zafunguje současné zpřísnění opatření proti epidemii. Pokud se situace zlepší a měli by se žáci vracet do škol, nesmí se opakovat problémy se zajištěním testů či metodologií, které nyní brzdí testování ve firmách, konstatoval.

Autor: ČTK

  Počet nově nakažených covidem v pátek klesl k tisícovce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com