Jih Evropy svírá vlna veder, teploty nad 40 stupňů hlásí Itálie i Španělsko

ct24.ceskatelevize.cz

Státy na jihu Evropy dál svírá vlna veder, která nepoleví ani v dalších dnech, a teploty nad 40 stupňů Celsia tak potrápí obyvatele Itálie, Španělska nebo Portugalska. Extrémní teploty znamenají i riziko vzniku dalších požárů, s nimiž už delší dobu bojují hasiči v Řecku, Turecku, na Sicílii a v Kalábrii nebo v Katalánsku. V Andalusii podle meteorologů mohou víkendové teploty pokořit rekord a vyšplhat se ke 47 stupňům, tropická vedra se ale čekají i v severnějších oblastech Itálie, například ve Florencii či v Boloni.

Jih Španělska o víkendu čekají nejteplejší dny letošního léta a přepisovat se možná budou i historické tabulky. Mluvčí meteorologické služby Aemet Rúben del Campo předpověděl, že dnes a v sobotu se mohou teploty ve městě Córdoba dostat ke 47 stupňům. Dosud nejvyšší teplotu přitom meteorologové naměřili právě v Córdobě v roce 2017, kdy tam bylo 46,7 stupně Celsia. Horko ale bude i severněji, přičemž čtyřicetistupňovou hranici nejspíš teploměry překročí i v Madridu, kde pochází dosud nejvyšší naměřená teplota 40,7 stupně z roku 2019.

Dnes odpoledne španělští meteorologové naměřili přes 45 stupňů na letištích v Granadě a Córdobě, přes 40 stupňů bylo i na řadě dalších míst včetně Madridu, Sevilly či Méridy, informoval na twitteru Aemet.

Celkově je nyní ve Španělsku asi o pět až deset stupňů tepleji, než činí dlouhodobý průměr. Podobně je na tom i sousední Portugalsko, které už kvůli riziku vzniku lesních požárů zakázalo lidem vstup do zalesněných oblastí. Teploty kolem 40 stupňů nyní panují i ve francouzském regionu Provence u hranic s Itálií. V Srbsku armáda do ulic instalovala cisterny s vodou a úřady obyvatele naléhavě žádají, aby šetřili vodou a nezalévali.

Extrémně vysoké teploty už delší dobu panují na jihu Itálie, kde tento týden na Sicílii naměřili rekordních 48,8 stupně. Světová meteorologická organizace (WMO) ale dnes na brífinku v Ženevě uvedla, že potrvá několik týdnů či dokonce měsíců, než tuto naměřenou hodnotu ověří, což je předpoklad pro to, aby mohla být zanesena do historických tabulek.

  Podpora Ukrajiny pokračuje. Česká republika poskytla ukrajinské straně vrtulníky.

Nově v Itálii vedra zasáhnou i severnější část země. Ministerstvo zdravotnictví vydalo varování před extrémně vysokými teplotami celkem pro 15 měst, mezi něž patří i Řím a Florencie. Šéf římské katolické charity Sant’Egidio Giancarlo Penza v televizi vyzval, aby lidé věnovali velkou pozornost těm nejzranitelnějším – seniorům a lidem bez domova.

Kromě zdravotních rizik vedra představují i náročný úkol pro hasiče, kteří se už nyní zabývají stovkami požárů. Situace v Řecku se nyní pomalu uklidňuje a oddechnout si mohou i hasiči v Turecku či na Sardinii, každým dnem ale přibývají nová ohniska. Dnes italští hasiči bojují s požárem nedaleko Říma, vyhráno nemají ani v Kalábrii, kde plameny ohrožují národní park Aspromonte, či na Sicílii, kde hoří poblíž sopky Etna. Požáry se množí také ve Španělsku, v Alžírsku si vyžádaly už sedm desítek obětí.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com