Nové ostřelování ukrajinského Záporoží si vyžádalo oběť i zraněné

Nejméně jednoho mrtvého a pět raněných včetně dítěte si vyžádalo nové ostřelování ukrajinského města Záporoží, uvedl na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na radnici. Při novém ostřelování byla v noci na dnešek zničena několikapatrová obytná budova, Informoval dříve šéf oblastní správy Oleksandr Staruch. Město podle něj zasáhlo okolo deseti střel.

„Ruští teroristé tuto noc opět připravili civilistu o život. K dnešnímu ránu se ví o jednom mrtvém,“ uvedl tajemník záporožské radnice Anatolij Kurtev. Dodal, že pět lidí utrpělo zranění, včetně dítěte, které pořezaly úlomky okna.

„V důsledku raketového útoku na centrum Záporoží byla znovu zničena obytná budova,“ napsal Staruch na sociální síti Telegram. „Útok si vyžádal zraněné,“ dodal.

„Další nepřátelský útok! Zůstaňte v krytech! Nepřítel dál terorizuje město. Následky se zjišťují,“ uvedl gubernátor, podle kterého na místě zásahu obytné budovy pracují záchranáři a zdravotníci a poskytují lidem nezbytnou pomoc.

V noci na neděli zahynulo při ruském ostřelování Záporoží nejméně 14 lidí, přičemž tento počet ještě může vzrůst, uvedl prezident Volodymyr Zelenskyj. Zraněno bylo 87 osob, mezi nimiž je deset dětí.

Asi deset ruských raket S-300 zasáhlo i další město na jihu Ukrajiny, Mykolajiv. Útok se podle předběžných údajů obešel bez obětí, uvedl šéf oblastní správy Vitalij Kim.

Rusko, které 24. února zahájilo invazi na Ukrajinu, opakovaně i přes nashromážděné důkazy a svědectví odmítá, že útočí na civilisty.

Moskva na konci září prohlásila část Záporožské oblasti za ruskou, stejně jako i některá další ukrajinská území, nad kterými se jí podařilo při invazi na Ukrajinu získat kontrolu. Město Záporoží, které mělo před válkou přibližně 700.000 obyvatel, ale zůstává pod kontrolou Kyjeva. Ruskou anexi Kyjev i Západ odmítají.

  Při potopení křižníku Moskva zahynuly desítky vojáků, píše Novaja Gazeta

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com