Kyjev se chystá na vládnutí z krytu. Jeden si prohlédl pražský primátor

seznamzpravy.cz

Primátoři Prahy a Varšavy v úterý v Kyjevě podpořili Ukrajinu tváří v tvář hrozbě ruské vojenské agrese. Navštívili kryt civilní ochrany. Jejich počet se teď v metropoli ztrojnásobil a radnice je z nich připravená i řídit město.

Napětí ohledně situace ve východní Evropě nepolevuje. Ukrajinské hlavní město se o víkendu objevilo ve varování západních zpravodajských služeb jako jeden z cílů možné ruské vojenské invaze. Píše se o hrozbě obléhání a okupace metropole.

I když Ukrajinci mluví o nutnosti zachování klidu a nepanikaření, ukrajinská metropole se v posledních týdnech intenzivně připravuje na eventuální černé scénáře vývoje.

Město proto vytvořilo na úrovni obvodů evakuační komise a aktualizovalo mapu krytů civilní ochrany. Probíhají jejich prověrky a na fasádách domů přibývají červené směrovky ukazující na nejbližší úkryt.

Jsou mezi nimi stanice metra, podzemní parkoviště a hlavně suterény a sklepy bytových domů, ve kterých by se mohly v případě náletů či ostřelování krátkodobě ukrýt více než dva miliony lidí. „Ještě před pár lety bylo v Kyjevě 1500 vhodných úkrytů, dnes se jejich počet ztrojnásobil,“ uvedl kyjevský primátor Vitalij Kličko ze strany UDAR.

Hřib s Trzaskowským v Kyjevě

Jeden z kyjevských krytů územní ochrany navštívili v úterý primátoři Prahy a Varšavy, kteří přijeli do Kyjeva vyjádřit Ukrajincům solidaritu. „Byli jsme v krytu pod jednou z administrativních budov. Jednalo se o jeden z tzv. řídicích krytů, které jsou v případě potřeby schopny poskytnout přístřeší části administrativy města a umožnit řízení krizové situace z krytu,“ řekl Seznam Zprávám pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Stav některých protileteckých krytů, které jsou označeny na oficiální mapě, nedávno prověřoval ukrajinský server The Kyiv Independent. Médium upozorňuje, že skutečný stav kontrastuje s tím, co tvrdí radnice. Většina z deseti míst, které novináři navštívili, nebyla označená a obyvatelé o nich nevěděli, případně byla v nevyhovujícím stavu.

  Navalného soud poslal na 3,5 roku do vězení. Podle opozičního politika má verdikt zastrašit

Atmosféru v Kyjevě popsal pražský primátor jako relativně normální. „Na jednu stranu je tu zjevná hrozící eskalace agrese ze strany Ruska, na kterou se Kyjev připravuje, ale na druhou stranu při návštěvě technologické inovační čtvrti UNIT.CITY jsem viděl normálně fungující město. Letadla létají a v pondělním letu do Kyjeva jsme rozhodně neseděli sami,“ řekl redakci Zdeněk Hřib.

Visegrádská solidarita

Hřib společně s českým velvyslancem Radkem Matulou a varšavským primátorem Rafałem Trzaskowským z Občanské platformy jednali s Vitalijem Kličkem v úterý dopoledne na kyjevské radnici. Primátoři dorazili do Kyjeva jako zástupci Paktu svobodných měst, který před třemi lety sdružil visegrádské metropole Prahu, Varšavu, Bratislavu a Budapešť.

„To, že naši partneři přijíždějí, je důležitým signálem solidarity s Ukrajinci a ukrajinským národem,“ řekl Kličko na tiskové konferenci po jednání se Hřibem a Trzaskowským. O solidaritě s Kyjevem a Ukrajinou jako o důležitém symbolu mluvil i Trzaskowski.

Pozvání Kyjeva do „svobodného klubu“

V dopise Kličkovi, který má redakce k dispozici, primátoři čtyř metropolí napsali, že jsou znepokojeni eskalací situace a ohrožením ukrajinských občanů a demokratických hodnot. „Kyjev musí zůstat svobodným městem a Ukrajina svobodnou a demokratickou zemí,“ stojí v listu.

Čtveřice metropolitních primátorů v něm zároveň Kyjevu nabízí případnou pomoc a také členství v Paktu svobodných měst. Podle Hřiba na úterní schůzce žádná konkrétní žádost od kyjevského starosty Klička nezazněla. „Budeme ale v kontaktu, kdyby došlo k vývoji situace,“ řekl pražský primátor.

Kličko v úterý označil za hlavní prioritu zachování chodu kritické infrastruktury. „Musíme zaručit služby našim obyvatelům – proud, vodu, plyn, topení, čili všechno, co je na pořadu běžného dne,“ řekl na tiskové konferenci po jednání s primátory Prahy a Varšavy.

Zároveň vyzval Kyjevany, aby se připojili k dobrovolnickým silám územní obrany. Ty mají za úkol v případě potřeby lokálně podpořit armádu. Na výcvik jednotek město vyčlenilo 110 milionů hřiven, v přepočtu 83 milionů korun. Peníze směřují i na modernizaci systému výstražných sirén.

  Král Karel III. vzdal v projevu hold Alžbětě a slíbil doživotní službu vlasti

Solidaritu s Ukrajinou projevila v těchto dnech i lotyšská Riga, která na budově radnice vyvěsila žlutomodrou ukrajinskou vlajku. Z Lotyšska se na Ukrajinu chystá v nejbližší době vyrazit také tamní ministr zahraničních věcí společně s kolegy z Litvy a Estonska.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com