Audit k sociálním sítím Schillerové odhalil nejen chyby v odměňování

irozhlas.cz

Zaměstnanci ministerstva financí, kteří tvořili obsah sociálních sítí předchozí ministryně financí Aleny Schillerové (ANO), byli nestandardně placeni. Zároveň fungovali ve zvláštním režimu, kdy jejich každodenní agendu dominantně řídila bývalá ministryně financí. Videa a fotografie, které vytvořili, byly opakovaně a v některých případech i výlučně využívány na sociálních sítích, které nevlastnilo ani oficiálně nespravovalo ministerstvo. Vyplývá to z výsledků auditu, který dnes zveřejnilo ministerstvo financí.

Podle dřívějších informací médií v mediálním odboru ministerstva působili fotograf a kameraman, jejichž prací byla výroba snímků a videí na sociální sítě Schillerové. Jejich působení stálo podle dřívějších informací zhruba dva miliony korun. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) na úřadu skončili v listopadu. Schillerová má za logické, že byly fotografie na jejích sítích. „Jako ministryně jsem byla tváří resortu a mé příspěvky tam měly větší dosah,“ uvedla ve vyjádření pro ČTK. Od Stanjury věc vnímá jako projev stranické nenávisti.

Auditoři v této souvislosti doporučili stanovit pravidla pro vytváření, využívání a spravování videí a fotografií vytvořených zaměstnanci MF. Zároveň doporučili, aby všechny zaměstnance odboru vnějších vztahů a komunikace ministerstva standardně personálně řídil přímý nadřízený, kterým je vedoucí oddělení. Doporučení se týká i kontrol odměn.

Z auditu vyplývá, že jeden ze zaměstnanců byl na MF zařazen do 13. platové třídy a druhý do 14. třídy. „Jejich platové zařazení neodpovídalo vykonávané činnosti,“ uvádí audit. Navíc místo získali bez výběrového řízení a MF jim dovolilo provozovat i výdělečnou činnost mimo ministerstvo, přičemž podle dřívějších zjištění pracovali oba také pro hnutí ANO.

Z dokumentu dále vyplývá, že výše mimořádných odměn vyplacených oběma zaměstnancům v roce 2021 odpovídala výši mimořádných odměn vyplacených v roce 2021 ostatním zaměstnancům odboru. Zvláštní režim řízení zaměstnanců byl v rozporu s pracovním řádem MF, zjistil audit. Část fotografií a videí pořízených v pracovní době dvěma zaměstnanci ministerstva se navíc podle auditu dostala na sociální sítě Schillerové.

  Velké podniky mohou žádat stát o kompenzace za drahou elektřinu a plyn

„Za mě je to jednoznačné zneužití zdrojů ministerstva financí k vlastní sebeprezentaci. Výsledkem je ohromné množství fotek a videí, ke kterým nemá ministerstvo žádný přístup a které se v mnoha případech ani netýkají jeho agendy. A to vše za peníze každého z nás. Své předchůdkyni doporučuji vyvození okamžité politické odpovědnosti. Sám nyní v této věci zvažuji a nevylučuji další kroky,“ uvedl v tiskové zprávě ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Dodal, že v současnosti jeho osobní účty na sociálních sítích nespravuje nikdo za peníze ministerstva financí. „A tak to samozřejmě i zůstane,“ uvedl.

Na krátkém tiskovém briefingu ve Sněmovně následně novinářům řekl, že zvažuje podání podnětu Úřadu pro dohled nad financováním politických stran a politických hnutí. „Je evidentní, že v předvolebních měsících se zvyšovala četnost fotografií, videí a výjezdů do volebního kraje,“ řekl Stanjura. Úřad by mohl podle něj prověřit, zda by peníze neměly být připočteny k volebním výdajům hnutí ANO. Schillerová by podle něj zároveň neměla být místopředsedkyní sněmovního rozpočtového výboru, „jestli má takový vztah k rozpočtovým prostředkům“.

„Jasně se ukázalo, jak se nemá hospodařit s penězi daňových poplatníků, zejména na ministerstvu financí. Není možné, aby peníze daňových poplatníků fungovaly k prezentaci konkrétního politika na jeho vlastních sociálních sítích,“ řekl Stanjura. „Nedokážu odpovědět, jestli máme nějaký právní nárok na náhradu. To, že někdo plýtvá, ještě neznamená, že to je třeba nelegální,“ dodal.

Schillerová ČTK sdělila, že věc od Stanjury vnímá jako typický projev stranické nenávisti. „Pan Stanjura dal úředníkům politické zadání něco najít a ti po týdnu hledání nepřišli s ničím novým. Dokonce i v doporučeních pro ministerstvo jsou opatrní,“ poznamenala. Považuje za logické, že byly fotografie zveřejněny na jejích účtech, neboť byla tváří ministerstva.

  ČNB: Počet útoků na on-line bankovnictví i jejich důmyslnost se zvyšuje

„Druhým zjištěním má být zařazení zaměstnanců na ministerstvu, což opravdu není věc, kterou by řešil ministr. Nevím, jestli pan Stanjura určuje, kdo a za kolik bude na ministerstvu pracovat. Já to nedělala a vždy jsem respektovala právní předpisy,“ dodala Schillerová. Stanjura se podle ní snaží odvést pozornost před projednáváním nového návrhu rozpočtu na letošní rok.

Auditoři mají k dispozici 95 fotografií a dále 11 videozáznamů, které byly zveřejněny na jiném než facebookovém účtu MF, uvádí dokument. Auditoři v této souvislosti také uvedli, že neexistuje databáze všech audiovizuálních děl vytvořených zaměstnanci komunikačního odboru MF. Proto také doporučili stanovit pravidla pro jejich využívání a správu.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com