Průzkum: Epidemie vedla u studentů ke ztrátě motivace k učení

echo24.cz

Epidemie covidu-19 způsobila u většiny studentů středních a vysokých škol ztrátu soustředění a motivace ke studiu. Víc než polovině z nich chyběl osobní kontakt a v osobním životě zaznamenali nárůst stresu a nejistoty. Dvě třetiny maturantů začaly sledovat více seriály a 30 procent jich přestalo sportovat. Naproti tomu 35 procent mladších středoškoláků začalo cvičit víc než dříve. Vyplynulo to z průzkumu soukromé školy Newton University, serveru vysokeskoly.cz a agentury Behavio, který jeho autoři představili novinářům.

Průzkum zjišťoval vliv epidemie covidu-19 na studijní i osobní život vysokoškoláků a středoškoláků. Uskutečnil se od 25. května do 6. června, zúčastnilo se ho 7161 studentů středních a vysokých škol, z toho vysokoškoláci představovali zhruba dvě třetiny.

Podle průzkumu se po roce epidemie covidu-19 u mladých lidí především začala ztrácet motivace ke studiu. Uvedlo to 62 procent dotázaných. Někteří proto podle autorů průzkumu zvažují změnu či ukončení školy. Zhruba polovina řekla, že studiu věnuje výrazně méně času. Jen malá část jich podle autorů průzkumu využila pandemii ke svému prospěchu. Efektivněji začalo studovat 15 procent vysokoškoláků. Stejný podíl to byl u středoškoláků, v případě maturantů jde o 18 procent.

Jako velký problém vnímalo v uplynulém období 60 procent vysokoškoláků, že se nemohli soustředit. Jen o trochu méně jich uvedlo, že jim chyběl osobní kontakt a téměř polovina, že „toho na ně bylo hodně.“ Zhruba třetinu bolela záda, pětina měla špatné připojení k internetu a 16 procent si myslelo, že vyučující situaci nezvládali dobře. Podobné výsledky vyplynuly i z odpovědí maturantů, kteří si ale proti vysokoškolákům o deset procent méně stěžovali na přetížení.

V osobních životech zaznamenala většina studentů nárůst stresu a nejistoty. Nejvíce se to týkalo maturantů, odpovědělo tak 61 procent dotázaných. Depresemi začala trpět přibližně třetina respondentů průzkumu. Dvě třetiny maturantů uvedly, že sledují více seriály. K jejich sledování se přihlásila i nadpoloviční většina ostatních středoškoláků a vysokoškoláků.

  Ropa výrazně zdražuje kvůli optimismu ohledně poptávky

Odlišné byly u maturantů a ostatních středoškoláků změny ve vztahu ke sportu. Zatímco v případě maturantů přestalo sportovat 30 procent studentů a 21 procent jich naopak cvičilo víc, tak u mladších středoškoláků po roce epidemie nesportovalo 16 procent žáků a naopak 35 procent se jich sportu věnovalo víc než dříve.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com