Koruna oslabila k euru a zpevnila k dolaru, burza klesla z mnohaletých maxim

Koruna ve čtvrtek mírně oslabila k euru, proti středečnímu večeru ztratila šest haléřů na 24,34 Kč/EUR. K dolaru naopak česká měna zpevnila o pět haléřů a kolem 17:00 se obchodovala za 21,22 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Větší pohyby koruny čekají analytici po víkendu, po pondělním oznámení výsledků inflace za leden. Tyto údaje ovlivní také rozhodování bankovní rady České národní banky (ČNB) o dalším zvýšení úrokových sazeb.

Česká bankovní asociace (ČBA) v aktuální prognóze zhoršila odhad růstu české ekonomiky pro tento rok na 3,7 procenta. Předtím počítala letos s růstem hrubého domácího produktu o 3,9 procenta. Růst ekonomiky podle ní podpoří obnovená investiční aktivita, export a také spotřeba domácností. Ta bude ovšem omezena inflací, která by letos měla dosáhnout průměrných 7,2 procenta. Růst cen přitom bude výraznější zejména v prvním pololetí, kdy se inflace bude pohybovat poblíž desetiprocentní hranice, odhadla asociace.

Index PX pražské burzy ve čtvrtek oslabil o 0,28 procenta na 1477,59 bodu. Mírně tak klesl z nejvyšší hodnoty od konce června 2008, na které zavíral ve středu. Dolů ho dnes táhly hlavně akcie Komerční banky. Aktivita na trhu byla vysoká. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

Index PX se většinu dopoledne pohyboval v kladných číslech. „Ale pod vlivem změny sentimentu na akciích skupiny ČEZ se propadl pod hodnoty včerejšího (středečního) závěru a dnešní den tam i zakončil,“ uvedl analytik WOOD & Company Vojtěch Boháč.

Cenné papíry Komerční banky zlevnily o 1,24 procenta na 998,50 koruny. Firma dnes zveřejnila hospodářské výsledky. Loni jí stoupl čistý zisk o 56 procent na 12,7 miliardy korun. Celkové výnosy se zlepšily o 5,7 procenta na 31,3 miliardy korun. Podle Boháče výsledky překonaly odhady analytiků. „Investoři ale zpracovávali informaci, že o výplatě mimořádné dividendy se rozhodne až v druhé polovině roku a akcie banky oslabily,“ uvedl.

  Metro ode dneška prodlouží provoz, jezdit bude opět do půlnoci

Se ztrátou uzavřela také elektrárenská společnost ČEZ, když odepsala 0,75 procenta na 859,50 Kč. Dopoledne její akcie sice rostly, poté ale otočily směr. „Investoři na titulu realizovali výběr zisků po šestidenní růstové sérii,“ dodal Boháč. Ve ztrátě skončily také Moneta Money Bank nebo operátor O2.

Naopak nejvíce se dařilo akcím tabákové společnosti Philip Morris ČR, které zhodnotily o 0,72 procenta na 16.760 korun. Technologická společnost Avast si pak polepšila o 0,64 procenta na 181 korun. Mírný zisk zapsala také pojišťovna VIG.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Čtvrtek kolem 17:00
Kč/EUR 24,28 24,34
Kč/USD 21,27 21,22

 

 Zdroj: Patria Online

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com