Rus odmítl vydání na Ukrajinu a uvedl, že na Krymu jen hlídal v lese

ct24.ceskatelevize.cz/

Rus Alexandr Frančetti u soudu odmítl obvinění Ukrajiny, že se aktivně podílel na anexi Krymu jako člen polovojenské organizace. Uvedl, že s dalšími civilisty hlídkoval v lese, aby pomohl ochránit obyvatele v okolí Sevastopolu. Soud Rusa ponechal ve vazbě s tím, že trvají obavy z mužova útěku. O přípustnosti jeho vydání na Ukrajinu rozhodne příští pátek.

Podle státní zástupkyně Jaroslavy Novotné je Frančettiho vydání přípustné, protože je zcela v souladu jak s českými zákony, tak i s Evropskou úmluvou o vydávání. Osmačtyřicetiletý Frančetti s extradicí nesouhlasí.

„Do Sevastopolu jsem přijel v době, kdy podle tvrzení Ukrajiny už byl okupován – já používám, že to bylo spravedlivé navrácení do Ruské federace,“ prohlásil u pražského městského soudu s tím, že do oblasti přicestoval v únoru 2014. „Chtěl jsem zachránit svou rodinu a náš majetek, hrozilo nebezpečí válečného konfliktu,“ řekl.

Popsal, že dal dohromady skupinu lidí, kteří uměli stopovat v lese – například lesníky, turistické průvodce nebo archeology. Řekl, že kontrolovali, aby byl v lese klid a že se tak snažili zastavit extremisty nebo ozbrojené skupiny. Po některých jeho dalších výrocích ohledně situace na Krymském poloostrově ho předsedkyně soudního senátu Blanka Bedřichová upozornila, že dehonestujcící vyjádření při zasedání nepřipustí.

Frančetti dále zkritizoval mezinárodní zatykač, který na něj Ukrajina vydala a na jehož základě ho zadržela česká policie. Podle něj dokument obsahuje řadu nepřesností. Opakovaně použil výraz „falzifikát“ nebo „fikce“. „Nikdy mi nepřišlo, že Česká republika může zadržovat lidi na základě obyčejných fejků,“ podotkl.

Rus má v Česku od roku 2000 trvalý pobyt a podle vlastních slov se v zemi živil jako trenér fitness a taekwonda na volné noze. Dnes upozornil, že trpí revmatem, a i proto odmítá vydání. „Na Ukrajině je situace s léčením revmatoidní artritidy příšerná, to je všem známo. V lepším případě to bude pomalé zabíjení,“ poznamenal.

  Britská královna: Nebuďte sobečtí, nechte se očkovat proti covidu

Frančetti nebyl u soudu osobně, vypovídal z vazební věznice prostřednictvím videokonference. Bedřichová zmínila, že soudu dorazilo e-mailem několik výhrůžek, že v případě eskorty do soudní budovy by se mohl Frančetti stát terčem útoku. Při obsáhlé výpovědi mu dozorci rovněž z bezpečnostních důvodů ponechali na rukou pouta, ačkoliv je soud žádal o to, aby mu ruce uvolnili.

Soud chtěl původně rozhodnout už dnes. Frančettiho nový advokát Denis Kašicyn ale žádá provést řadu listinných důkazů, přičemž část z nich nestihl nechat přeložit z ruštiny. Soudci mu na to dali čas do příští středy. Právník řekl ČTK, že překládat bude zejména vyjádření lidskoprávních organizací. Uvedl také, že ukrajinské obvinění vychází z rozhovoru, který jeho klient poskytl na internetu. Advokát zdůraznil, že Frančettiho skupina nebyla ozbrojená, ani neprošla společným výcvikem. Její postavení přirovnal v českém kontextu k pomocné stráži Veřejné bezpečnosti. Tvrdí také, že Frančetti zjištěné informace poskytoval ukrajinské policii, nikoliv přímo ruskému námořnictvu. Podle Kašicyna to dokládá, jaký chaos na místě panoval.

Za členství v polovojenské organizaci hrozí Frančettimu na Ukrajině dva až osm let vězení. V české vazbě je od loňského září. Pokud by městský soud označil jeho vydání za přípustné, může se Rus obrátit ještě na pražský vrchní soud. Konečné slovo ohledně extradice bude mít český ministr spravedlnosti.

Vztahy Ruska a Ukrajiny jsou stále vyostřené. Rusko opakovaně popírá, že by se na Ukrajinu chystalo vtrhnout, u jejích hranic však shromažďuje desetitisíce vojáků a vojenskou techniku. Po Česku chce, aby Frančettiho propustilo. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí loni v září řekla, že Moskva očekává, že Praha nebude případ politizovat. Pohrozila přitom, že vydání Ukrajině „bude mít důsledky“. Ruská vláda loni v květnu označila Českou republiku za nikoli přátelskou zemi. Stalo se tak po zhoršení vztahů obou zemí v souvislosti s kauzou Vrbětice.

  Ministr Šojgu podal Putinovi hlášení o úspěších na jihu a východě Ukrajiny

Sledovanou byla rovněž kauza extradice ruského hackera Jevgenije Nikulina. Česká policie muže zadržela v říjnu 2016 na základě amerického zatykače. Jeho vydání požadovalo i Rusko kvůli internetové krádeži. Česká republika v roce 2018 vydala Nikulina do USA a ruské ministerstvo zahraničí k tomu uvedlo, že extradice podkopává základy česko-ruské spolupráce. Americký soud Nikulina za hackerské útoky potrestal sedmi lety a čtyřmi měsíci vězení.

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com