Na Ukrajinu poputuje další dodávka vojenského materiálu v hodnotě 133 milionů Kč

Vláda schválila další dodávku vojenského materiálu na Ukrajinu v hodnotě 133 milionů korun. Na dnešní tiskové konferenci to oznámila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Materiál nespecifikovala.

Celková hodnota darovaného materiálu Ukrajině činí 1,1 miliardy korun. Z bezpečnostních důvodů ale resort obrany již delší dobu neuvádí, jaký vojenský materiál na pomoc napadené zemi posílá.

Vláda schválila rychlejší nákup vojenského materiálu za 48 miliard korun

Vláda schválila urychlení nákupu vojenského materiálu a některých modernizačních projektů v letech 2022 až 2024 v celkové výši 48 miliard korun. Na tiskové konferenci to oznámili premiér Petr Fiala a ministryně Černochová.

Zároveň kabinet schválil plán legislativních změn s cílem posílení a zvýšení schopnosti reakce českých ozbrojených sil na vojenské i nevojenské krize a zajištění stabilního financování obrany v dlouhodobém horizontu, doplnila ministryně.

Lipavský: ČR posílá Ukrajině zbraně, aby zvládla barbarskou Putinovu válku

Česko dodává Ukrajině zbraně, o které Kyjev žádá k obraně suverenity země před ruskou agresí. Novinářům to dnes řekl český ministr zahraničí Jan Lipavský před jednáním se svými kolegy z dalších členských států Severoatlantické aliance. Ministr přitom odmítl hovořit o českých dodávkách jako o útočných zbraních. Praha podle neoficiálních informací poslala na Ukrajinu více než desítku modernizovaných tanků sovětské výroby T-72M.

Česko je však podle listu The Wall Street Journal vůbec první zemí, která na Ukrajinu poslala tanky.

„Musíme posílat Ukrajině zbraně, které potřebuje, aby zvládla tuto barbarskou válku, kterou proti ní vede (ruský prezident Vladimir) Putin,“ prohlásil při příchodu na večerní jednání Lipavský, který stejně jako další čeští vládní politici odmítl o podrobnostech dodávky hovořit. Na dotaz zahraničních novinářů, zda se ČR přímo zapojuje do konfliktu na Ukrajině, když posílá útočné zbraně, Lipavský odvětil, že by termín útočné zbraně nepoužil.

  Zeman odsoudil vraždění civilistů na Ukrajině

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com