Ropa zdražuje po zprávě, že Saúdská Arábie a Rusko omezí její vývoz

Ropa na začátku týdne zdražuje, na cenu má vliv zpráva, že Saúdská Arábie a Rusko v srpnu omezí vývoz této suroviny. To v náladě trhu převážilo nad obavami ze zpomalení tempa růstu globální ekonomiky a dalšího zvyšování úroků ve Spojených státech.

Severomořská ropa Brent si krátce před 17:30 SELČ připisovala zhruba půl procenta a pohybovala se kolem 75,80 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala růst o 0,6 procenta a nacházela se těsně nad 71 dolary za barel.

Rusko a Saúdská Arábie přistoupí k dalším krokům, jejichž cílem je zvýšit ceny ropy na světových trzích. Místopředseda ruské vlády Alexandr Novak oznámil, že Rusko v srpnu sníží vývoz ropy o 500.000 barelů denně. Saudská Arábie pak uvedla, že prodlouží dobrovolné snížení těžby ropy o jeden milion barelů denně o další měsíc, což znamená do konce srpna.

Saúdská Arábie a Rusko jsou největšími vývozci ropy na světě. Snížení představuje asi 1,5 procenta celosvětových dodávek. Cena ropy Brent klesla ze 113 dolarů za barel, kde byla před rokem. Zlevnila kvůli obavám ze zpomalení hospodářského růstu a rovněž kvůli dopadu rozsáhlých dodávek od velkých producentů suroviny.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn – ICE Brent září 75,81 75,41
New York – NYMEX WTI srpen 71,04 70,64

 

ČTK

  Exekutoři vs. katastr: Díra v systému vezme nemovitost i lidem bez dluhů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com