Veřejné finance jsou v rozvalu. Budoucí vládě to nezávidím, říká Špicar

seznamzpravy.cz

„Nikomu z těch, kteří zasednou v příští vládě, to nezávidím. Nebudou to mít vůbec jednoduché,“ říká Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy. Veřejné finance jsou „v rozvalu“ a podnikům chybí statisíce pracovníků.

Priority českého průmyslu v povolebním Česku? Řešení nedostatku lidí v podnicích, říká hlavní problém zaměstnavatelů Radek Špicar. V celoevropském měřítku pak čeká budoucí kabinet úkol vyjednat takovou podobu Zelené dohody pro Evropu neboli Green Dealu, aby byl pro český průmysl vůbec splnitelný.

Co naznačuje výsledek voleb, kam bude směřovat ekonomicky Česko?

Důležité bude, jakou vládu se podaří sestavit. Ještě ani nebyl pověřen nikdo k povolebnímu vyjednávání, takže hovořit o tom, jakou budeme mít vládu a jakým směrem Česko půjde, je v tuhle chvíli předčasné.

Za zaměstnavatele mohu říci to, co v podstatě opakujeme po každých volbách. Potřebujeme, aby se to řešení našlo co nejrychleji a aby bylo co nejstabilnější a pokud možno dlouhodobě udržitelné.

Ať už vládu sestaví kdokoliv, jaké priority bude muset řešit?

Nebude to mít žádná vláda vůbec jednoduché. Bude muset řešit ty akutní palčivé problémy, které české zaměstnavatele a českou ekonomiku trápí teď. A potom je tady samozřejmě mnoho výzev do budoucna, se kterými se také bude muset popasovat.

Pokud bych měl hovořit o těch aktuálních problémech, tak samozřejmě situace na trhu práce, na naprosto vyprázdněném trhu práce, kde chybí v tuto chvíli 300 tisíc neobsaditelných pracovních míst. To je problém číslo jedna, protože nám neumožňuje využít té postpandemické konjunktury k tomu, abychom si nějakým způsobem zacelili rány, které firmy utržily v těch posledních dvou letech.

A příklad těch dlouhodobých problémů je kromě jiného vyjednávání návrhů v rámci evropského Green Dealu, to znamená zpřesnění návrhu Evropské komise Fit for 55. Tam se dá ještě vyjednat spousta věcí, jako je využívání jaderné energetiky, role plynu, závazky v oblasti obnovitelných zdrojů energií, které prostě čeští politici vyjednat musí, aby celý ten Green Deal byl pro českou ekonomiku a český průmysl vůbec splnitelný.

  ANO chce mimořádné jednání Sněmovny k cenám energií, mohlo by být 16. listopadu

Nepřebere onen premiér tedy vládu v nejhorší možné době?

Myslím si, že z pohledu přebírání vlády v jakékoli zemi není asi nějaká optimální doba. Vždycky to s sebou přináší spoustu problémů, které je potřeba buď okamžitě řešit, anebo se na ně do budoucna připravovat.

Ale pravdou je, že těch problémů v tuhle chvíli je samozřejmě v Česku a v Evropě hrozně moc a ta vláda to vůbec nebude mít jednoduché a nikomu z těch, kdo do ní zasednou, to zcela jistě nezávidím. Například dát do pořádku veřejné finance po jejich rozvalu v minulých dvou letech bude opravdu velká výzva.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com