Koruna je nejsilnější od vyhlášení nouzového stavu

Česká měna je nyní k oběma hlavním světovým měnám nejsilnější zhruba od poloviny března, kdy byl v Česku vyhlášen nouzový stav kvůli koronaviru. K dnešním 17:00 koruna zpevnila oproti předchozímu závěru k euru o čtyři haléře na 26,22 Kč/EUR a k dolaru o deset haléřů na 22,56 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Pražská burza počtvrté v řadě oslabila, index PX dnes klesl o 1,95 procenta na 915,87 bodu. Výraznou ztrátu zaznamenal finanční sektor a také Avast.

K dolaru byla koruna silnější než dnes naposledy 9. března a k euru 12. března. Začátkem března se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem a 12. března vláda kvůli šíření nákazy vyhlásila nouzový stav.

Koruna po vyhlášení nouzového stavu k oběma světovým měnám během několika dní prudce oslabila, a to vůči euru asi o dvě koruny a k dolaru o více než tři koruny. Až přibližně od poloviny května, kdy vláda začala uvolňovat opatření proti šíření viru a kdy skončil nouzový stav, začala koruna zase vytrvale posilovat.

Jen za poslední zhruba dva týdny si česká měna k euru i dolaru výrazně polepšila. Vůči euru zpevnila přibližně o půl koruny, a k dolaru dokonce o korunu. „Po celý týden (koruna) těžila z optimismu, který přinesla dohoda mezi lídry EU ohledně záchranného fondu,“ komentovala vývoj za poslední dny analytička Komerční banky Jana Steckerová. Prezidenti a předsedové vlád členských zemí Evropské unie schválili v noci na úterý 21. července po čtyřdenním jednání vznik fondu o objemu 750 miliard eur (asi 20 bilionů Kč) na oživení ekonomik zasažených koronavirovou krizí.

Pražská burza počtvrté v řadě oslabila, index PX dnes klesl o 1,95 procenta na 915,87 bodu. Výraznou ztrátu zaznamenal celý finanční sektor, nejvíce ale odepsaly akcie technologické společnosti Avast. V červeném nakonec byla většina hlavních titulů. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

  Za neplatiče alimentů bude výživné platit stát, Senát souhlasil

„Globální akciové trhy se dnes pohybovaly silněji v záporném teritoriu, když negativně působilo napětí mezi USA a Čínou a horšící se situace ohledně šíření koronaviru,“ uvedl makléř Fio banky Josef Dudek.

Z finančního sektoru dopadla nejhůře Komerční banka, oslabila o 3,17 procenta na 550 korun. Zároveň se stala nejobchodovanějším titulem dne. Erste Bank si pohoršila o 1,58 procenta na 559 korun, Moneta Money Bank o 0,74 procenta na 53,30 Kč a cenné papíry pojišťovny VIG zlevnily o 1,87 procenta na 524,50 koruny.

„Největší zátěží pro index byl pokles akcií Avast o 3,53 procenta na 164 Kč poté, co technologický sektor procházel výběrem zisků,“ uvedl Dudek. Více než dvě procenta ztratila také likérka Stock.

Kurz české měny:

Předchozí závěrDnes kolem 17:00
Kč/EUR26,2626,22
Kč/USD22,6622,56

Zdroj: Patria Online

Akcie na pražské burze během týdne oslabily o 3,5 procenta

Akcie na pražské burze během uplynulého týdne oslabily. Index PX klesl o 3,5 procenta na 916 bodů. Vyplývá to z výsledků pražské burzy. Největší pokles postihl akcie bankovní skupiny Erste. Největší nárůst naopak zaznamenaly akcie provozovatele horských středisek TMR. Předchozí týden akcie posílily o 0,8 procenta.

„Kromě malého růstu v pondělí pražská burza po zbytek týdne ztrácela. Po třech týdenních růstech tak za celý týden zaznamená pokles,“ uvedl ekonom Komerční banky Bohumil Trampota.

Nejlépe si v tomto týdnu vedly na pražském akciovém trhu cenné papíry provozovatele horských středisek TMR. Ty posílily o 3,2 procenta na 980 korun. Naopak akcie bankovní skupiny Erste oslabily o 5,1 procenta na 559 korun. Na obou titulech se přitom neobjevila žádná kurzotvorná zpráva. „Zhoršená nálada na trhu se opětovně projevila především na finančních titulech. V rámci domácího trhu je jako tradičně nejvíce náchylná na podobné pohyby právě Erste Group, která má aktivity nejen v ČR, ale v rámci celého regionu,“ uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

  Průzkum: Lidé by měli utrácet jen peníze, které již mají

I v příštím týdnu budou podle něj trhy ovlivňovat témata z uplynulých dní, tedy vzájemné vztahy USA a Číny, výsledková sezóna a pandemický vývoj. „Na domácí scéně bude po překvapivém zveřejnění výsledků CME pokračovat výsledková sezóna páteční Monetou a Erste Group,“ uvedl Vaníček.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com