Pražská burza je nejsilnější za dva roky, index stoupl na 1458 bodů

Pražská burza je nyní nejsilnější za zhruba dva roky. Index PX dnes stoupl o 0,37 procenta na 1458,36 bodu. Vyšší byl naposledy 11. února 2022. Vyplývá to z údajů na webu burzy. Posílila většina hlavních emisí pražské burzy. Hlavními tahouny růstu byly akcie energetické firmy ČEZ a Moneta Money Bank.

Cenné papíry ČEZ zaznamenaly největší objem obchodů a zároveň posílily o 0,75 procenta na 877 korun. Z nejobchodovanějších emisí zdražily také akcie Monety, a to o 1,21 procenta na 100,20 koruny. Dostaly se tak na vůbec nejvyšší cenu od začátku jejich obchodování na pražské burze.

Růst burzy brzdilo oslabení cenných papírů Komerční banky a bankovní skupiny Erste, které také patřily k emisím s největšími objemy obchodů. Akcie Komerční banky zlevnily o 0,40 procenta na 752 korun a akcie Erste o 0,20 procenta na 994 korun.

Nejvýraznějšího růstu dosáhly mezi hlavními emisemi akcie pojišťovací skupiny VIG, které zdražily o 1,22 procenta na 663 korun. Naopak největší propad postihl cenné papíry zbrojovky Colt CZ. Oslabily o 0,69 procenta na 578 korun.

Koruna dnes posílila k euru a nepatrně oslabila vůči dolaru

Koruna dnes posílila vůči euru. Ve srovnání se středečním závěrem zpevnila o šest haléřů na 24,83 Kč/EUR. V průběhu dne se ale dostala i nad hranici 24,90 Kč/EUR. K dolaru česká měna oslabila nepatrně o haléř, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 22,93 Kč/USD.

„Česká koruna se v posledních dnech pohybovala jako na houpačce,“ uvedl analytik Purple Trading Jaroslav Tupý. Ve středu v poledne česká měna silně oslabila. Pravděpodobně tím reagovala na slova viceguvernéra České národní banky (ČNB) Jana Fraita, který pro agenturu Reuters uvedl, že je připraven příští týden podpořit snížení úrokových sazeb alespoň o 50 bazických bodů.

  O minimální mzdě bude vláda podle Schillerové rozhodovat na příštím jednání

„Po zasedání amerického Fedu a tiskové konferenci Jeroma Powella, který se vyjádřil ve smyslu, že snížení úrokové sazby v březnu je velmi málo pravděpodobné, koruna následně posílila zpět k 24,80 Kč/EUR,“ sdělil Tupý.

Hlasovat o výši úrokových sazeb bude ČNB ve čtvrtek 8. února. V prosinci centrální banka snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 6,75 procenta, byla to první změna sazeb od června 2022.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 24,89 24,83
Kč/USD 22,92 22,93

Zdroj: Patria Online

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com