EK navrhla regulovat strategický vývoz a investice v Číně a dalších zemích

Evropská unie by mohla v budoucnu jednotně regulovat vývoz citlivých technologií do Číny a dalších nedemokratických zemí i jejich investice do strategických evropských firem. Počítá s tím plán pro zajištění ekonomické bezpečnosti bloku, který dnes představila Evropská komise. Unijní exekutiva chce v jeho rámci členské státy a jejich firmy přesvědčit i k větší obezřetnosti při vlastních investicích do výroby ve zmíněných státech.

Unijní činitelé očekávají, že případné shodě na společné regulaci budou předcházet dlouhá jednání, neboť kontrola investic a exportu je v kompetenci členských zemí, které nerady svěřují nové pravomoci do rukou Bruselu. Poprvé by se o plánu měli bavit lídři sedmadvacítky zemí na summitu příští týden.

„Musíme zajistit, aby kapitál, znalosti, dovednosti a výzkum evropských firem nezneužívaly některé země k vojenským účelům,“ řekla k návrhu strategie předsedkyně komise Ursula von der Leyenová. Nezmínila sice výslovně Čínu, návrh však hovoří o „přílišných závislostech na jedné zemi, zvláště se systematicky odlišnými hodnotami“, čímž odkazuje zejména na Peking.

Přísnější regulace by se měla týkat technologií, které by mohly pomoci vojenským ambicím nedemokratických zemí či jim usnadnit průmyslovou špionáž. Podle návrhu komise půjde například o vyspělé polovodiče, kvantové počítače nebo umělou inteligenci.

Evropské země v posledních letech hledají společný přístup k Číně, jejíž vzestup považují za bezpečnostní riziko a zároveň obchodní příležitost. Řada států hlavně z východního křídla EU prosazuje restriktivnější postoj po vzoru Spojených států, zejména Francie či Německo se ovšem s ohledem na obchodní zájmy staví k regulacím opatrněji.

Dnes zveřejněný plán má otevřít cestu k debatám s členskými zeměmi a europoslanci, na jejichž základě chce komise představit návrhy konkrétních norem.

ČTK

  MPO předložilo návrh novely na zakládání energetických společenství

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com