Rusko poprvé přiznalo ztráty při agresi na Ukrajině, ale bez upřesnění

Ruské ministerstvo obrany dnes poprvé přiznalo, že při bojích na Ukrajině utrpěla ruská armáda ztráty. Mluvčí Igor Konašenkov, citovaný agenturou TASS, žádné konkrétní údaje neuvedl. Tvrdil ale, že ruské ztráty jsou „mnohonásobně menší než počet zlikvidovaných nacionalistů“, čímž měl zjevně na mysli Ukrajince bojující proti agresorům.

„Ruský vojenský personál prokazuje odvahu a hrdinství při plnění bojových úkolů speciální vojenské operace. Bohužel mezi našimi druhy jsou mrtví a zranění,“ prohlásil Konašenkov. Podle údajů Kyjeva jich je už přes 4000.

„Ale naše ztráty jsou mnohonásobně menší než ztráty zlikvidovaných nacionalistů,“ pokračoval generál. Hned pak rychle dodal: „A ztráty mezi vojáky ukrajinských ozbrojených sil“.

Konašenkov také přiznal, že někteří ruští vojáci padli do zajetí. V této souvislosti tvrdil, že „ukrajinští nacionalisté“ několik zajatců mučí.

Konašenkov v podobném očerňujícím duchu již dříve obvinil ukrajinské síly, že na předměstí Kyjeva poblíž letiště Hostomelu začaly „masově“ používat zakázanou munici s fosforem. V ukrajinských médiích nyní panují obavy, že by se ruské jednotky tímto obviněním mohly snažit zastřít vlastní použití této munice.

Rusko podle USA zatím na Ukrajině nasadilo asi dvě třetiny připravených jednotek

Rusko zatím nasadilo asi dvě třetiny sil, které vyčlenilo pro vojenskou invazi na Ukrajinu. Podle agentury Reuters to dnes řekl nejmenovaný zástupce amerického Pentagonu. Ten ve svém hodnocení ruského postupu na bojišti uvedl, že ruské jednotky kvůli odhodlané ukrajinské obraně postupují pomaleji, než očekávaly, a do jejich rukou zatím nepadlo žádné důležitější město. Rusko se ale může ze svých chyb poučit a poměr sil brzy zvrátit, poznamenal.

Podle činitele amerického ministerstva obrany zůstává za ukrajinskými hranicemi stále asi třetina připravených ruských jednotek, což podle něj „není nevýznamné“. Podle něj není zřejmé, jestli neočekávaně svízelný postup ruských vojáků způsobily chyby v plánování nebo provedení útoku. Svůj podíl ale na něm má zatím poměrně účinná ukrajinská obrana a také nedostatek paliva pro ruská vojenská vozidla.

  Policie Kapitolu varuje před možným útokem na sídlo Kongresu

Podle USA zatím Rusko vypálilo asi 320 balistických střel krátkého doletu, pozemní jednotky jsou asi 30 kilometrů od Kyjeva a 50 kilometrů od Mariupolu. Boj o ukrajinský vzdušný prostor podle představitele Pentagonu dál pokračuje, ukrajinský systém protivzdušné obrany je nadále funkční.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com