Ukrajinská armáda uvedla, že se jí znovu povedlo odrazit ruské útoky na Kyjev

Ruští vojáci se v noci na dnešek znovu pokusili prolomit obranu Kyjeva, všechny jejich pokusy ale selhaly. Podle agentury Unian to uvedla ukrajinská armáda. Situaci má prý pod kontrolou. V ukrajinské metropoli dnes ráno od osmi hodin (7:00 SEČ) přestal platit zákaz vycházení, otevřely obchody a obnovena je v omezeném režimu i hromadná doprava.

„Od začátku dnešního dne se nepřítel dál snažil prolomit obranu Kyjeva. Ruské jednotky se opakovaně pokoušely zaútočit na okraje hlavního města,“ napsala ukrajinská armáda na svém účtu na facebooku. „Všechny pokusy ruských okupačních sil dosáhnout cíle však selhaly. Nepřítel utrpěl značné ztráty. Ruské jednotky jsou demoralizované a vyčerpané,“ dodala ukrajinská armáda.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov dnes napsal, že válka na Ukrajině se stala válkou evropskou. „Polovina Evropy už shromažďuje, balí a posílá zbraně a zbrojní techniku. Výrazně se zvýšil počet států, které poskytují skutečnou pomoc,“ uvedl Reznikov.

Kyjev v přípravě na ruskou ofenzivu vyhlásil v sobotu v osm večer přísný zákaz vycházení, který platil až do dnešního rána. Správa metropole obyvatele skrz síť Telegram vyzvala, aby i přes jeho ukončení vycházeli jen v nejnutnějších případech, mimo jiné doplnit zásoby jídla či léků.

Dnes ráno se v hlavním městě opět spustil provoz metra, které v posledních dnech slouží jako kryt. Úřady upozornily, že soupravy budou operovat v delších intervalech, než je běžné.

Zákaz vycházení začne opět platit dnes ve 22:00 místního času do úterních 7:00 (21:00 – 6:00 SEČ).

Ke Kyjevu míří pětikilometrový ruský konvoj, ukazují snímky

K ukrajinské metropoli Kyjevu směřuje asi pětikilometrový ruský vojenský konvoj. Podle zpravodajského serveru CNN o tom svědčí nové satelitní snímky. Ukrajina rovněž tvrdí, že z Běloruska vyletěly směrem k ukrajinskému území stíhačky.

  Jermak: Pokud USA odloží pomoc, Ukrajině hrozí ve válce prohra

Soukromá americká společnost Maxar Technologies sdělila, že ruský vojenský konvoj byl zachycen na snímcích v neděli dopoledne místního času poblíž Ivankiva, asi 60 kilometrů severozápadně od ukrajinského hlavního města. Podle snímků jsou v konvoji tanky, vozidla pěchoty, samohybné dělostřelecké zbraně či cisterny s palivem.

Agentura AP uvedla, že starosta Kyjeva Vitalij Kličko jí v neděli po vyčerpávající noci ruských útoků na okraje města řekl, že kvůli obklíčení Kyjeva není možná evakuace civilistů a hrozí humanitární katastrofa.

„Všechny cesty jsou zablokované a v tuto chvíli jsme obležení. Rusové jsou všude a my nemáme způsob, jak bychom lidi evakuovali,“ odpověděl podle AP Kličko na otázku, zda se plánuje evakuace civilistů.

Později Kličkův mluvčí uvedl, že se starosta špatně vyjádřil, a i sám Kličko své vyjádření popřel. „Ruské internetové stránky rozšířily informace, podle nichž jsem řekl, že Kyjev je obležen a evakuace lidí není možná… Nevěřte lžím! Důvěřujte jen informacím z oficiálních zdrojů,“ napsal Kličko na svém účtu na sociální síti Telegram.

Ukrajina podle britského deníku The Guardian oznámila že z Běloruska vyletěly směrem k ukrajinskému území stíhačky. „Stíhačky z Běloruska teď letí k Ukrajině,“ napsala v prohlášení ukrajinská Státní služba pro speciální komunikaci dnes kolem 1:00 SEČ. Zveřejněno bylo rovněž video, které údajně ukazuje letouny na noční obloze v oblasti běloruského města Gomel. Národnost vzdušných sil zůstává neznámá, napsal The Guardian.

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com