NATO: Rusko zůstane hrozbou, i když prohraje válku

Rusko zůstane hrozbou pro Severoatlantickou alianci, i když budou jeho síly na Ukrajině poraženy. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil předseda vojenského výboru NATO nizozemský admirál Rob Bauer.

„Ať už válka dopadne jakkoli, Rusové budou mít s největší pravděpodobností podobné ambice… hrozba tedy nezmizí,“ řekl Bauer novinářům v bruselském sídle aliance. Ačkoli ruské síly, vybavení a munice byly válkou vyčerpány, země NATO očekávají, že se Moskva pokusí obnovit a dokonce posílit své vojenské kapacity, dodal admirál.

„Obecné přesvědčení je, že Rusové obnoví to, co měli, sami se také z tohoto konfliktu poučí a pokusí se vylepšit to, co měli,“ řekl Bauer, když hovořil na závěr dvoudenního setkání nejvyšších vojenských důstojníků členských zemí NATO. „Takže to s největší pravděpodobností bude mít v budoucnu dopad na naše plány,“ dodal.

Podle Bauera bude trvat nějakou dobu, než Severoatlantická aliance vyhodnotí, jak dlouho bude Rusko potřebovat na obnovu a zlepšení svých sil.

„Je to tři až pět let? Je to tři až deset let? O tom si budeme muset společně promluvit. Je to něco, co budou zkoumat zpravodajské služby,“ řekl Bauer, jehož výbor je nejvýše postaveným vojenským orgánem NATO.

ČTK

  Rusko v RB OSN vetovalo rezoluci odsuzující anexi čtyř ukrajinských území

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com