OSN: Od začátku ruské invaze na Ukrajinu zemřelo nejméně 1035 civilistů

Za dobu ruské invaze na Ukrajinu, která začala přesně před měsícem, zemřelo v této zemi nejméně 1035 civilistů. Podle agentury Reuters to dnes oznámil Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva. Potvrzený počet zabitých civilistů tak překonal hranici 1000 lidí. Ukrajinská generální prokuratura už dříve během dne uvedla, že v důsledku ruské invaze bylo na Ukrajině zabito 128 dětí a dalších 172 nezletilých Ukrajinců utrpělo zranění. Od začátku války musela opustit své domovy více než polovina ukrajinských dětí, upozornil dnes Dětský fond OSN (UNICEF). Ruské jednotky u Kyjeva nepostupují, podle Británie mají problém s morálkou. Ruské síly tvrdí, že dobyly Izjum, podle Kyjeva přišly o 15.8000 vojáků.

Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva dosud zaznamenal kromě 1035 zabitých civilistů také dalších 1650 zraněných. Mezi mrtvými je i 90 dětí, poznamenal Reuters.

Skutečný počet obětí však bude podle OSN vyšší, protože příjem informací z některých oblastí se opožďuje a mnoho ohlášených případů ještě úřad nepotvrdil. Týká se to například obléhaného Mariupolu nebo Volnovachy, kde jsou hlášeny četné civilní oběti, které se nyní potvrzují a nejsou zahrnuty ve zveřejněné bilanci, uvedl úřad o den dříve.

Většinu obětí má podle něj na svědomí použití výbušných zbraní s „širokou dopadovou plochou“ včetně dělostřeleckého a raketového ostřelování nebo leteckých úderů.

Nejvíce dětských obětí ruské agrese ukrajinské úřady zaznamenaly v Kyjevské, Charkovské, Doněcké, Černihivské nebo Mykolajivské oblasti. Například v Mariupolu bylo pod troskami domu, který ostřelovali okupanti, nalezeno tělo jedenáctileté gymnastky Kateryny, napsala dnes agentura Unian a podotkla, že malá sportovkyně opakovaně vyhrávala významné soutěže. Tuto bilanci ukrajinských úřadů nebylo možné nezávisle ověřit.

„Měsíc války na Ukrajině vyhnal z domovů na 4,3 milionu dětí, což je více než polovina odhadované dětské populace (v zemi), která činí 7,5 milionu,“ uvedl dnes UNICEF podle agentury AFP. Přibližně 1,8 milionu dětí překročilo hranice do okolních států a zhruba 2,5 milionu jich je vysídleno v rámci Ukrajiny.

V důsledku každodenního bombardování a ostřelování bylo navíc poškozeno 566 vzdělávacích institucí, z nichž 73 bylo zcela zničeno, tvrdí dále ukrajinská prokuratura. Nepřátelská palba podle ní zasáhla také více než 40 institucí určených pro děti – včetně zdravotnických zařízení, uměleckých škol, sportovišť a knihoven. Rusko dlouhodobě popírá, že by útočilo na civilní cíle.

Ukrajina oznámila, že zničila ruskou výsadkovou loď u Berďansku

Ukrajinská armáda ráno oznámila, že u přístavu Berďansk v Azovském moři zničila ruskou výsadkovou loď Orsk. Ukrajinské námořnictvo zároveň zveřejnilo fotografie a video zachycující požár a hustý dým v přístavu. Server Ukrajinska pravda později napsal, že se oheň rozšířil na další plavidla, muniční sklad ruských sil a palivové nádrže. Moskva zatím tuto informaci nekomentovala, poznamenala agentura Reuters. Ruské invazní jednotky ovládly Berďansk 27. února, tedy v prvních dnech ruské invaze.

„V přístavu Berďansk, který obsadilo Rusko, byla zničena velká výsadková loď Orsk Černomořské flotily okupantů,“ uvedlo dnes ráno ukrajinské námořnictvo na facebooku. Náměstkyně ministra obrany Hanna Maljarová v ukrajinské televizi prohlásila, že armáda zasáhla „obrovský cíl“, který může převážet 20 tanků, 45 obrněných vozidel a 400 vojáků.

  Americký Senát schválil nominaci Barrettové do nejvyššího soudu

Co konkrétně způsobilo explozi a požár na palubě lodi, není jasné, podotkla stanice BBC. Zároveň však připomněla, že novinář Murad Gazdiev pracující pro ruskou státní televizi RT informoval o tom, že ruská protivzdušná obrana zachytila všechny ukrajinské rakety mířící na přístav Berďansk.

Ruskojazyčný web stanice BBC poznamenal, že informace zatím nebylo možné potvrdit z nezávislých zdrojů.

Stanice zároveň napsala, že na sociálních sítích se ráno objevilo mnoho fotografií a videí, které ukazují výbuchy a požár v berďanském přístavu. Některé snímky ukazují válečnou loď zahalenou v černém kouři.

Ruské ozbrojené síly na začátku týdne podle armádní televize Zvezda oznámily, že v Berďansku zakotvila výsadková podpůrná loď Orsk a vylodila se obrněná vozidla, která Moskva využije při své ofenzivě.

Podle této zprávy byl Orsk první ruskou válečnou lodí, která vplula do Berďansku, jenž je vzdálen asi 80 km západně od obléhaného města Mariupol, upozornila agentura Reuters. Rusko během měsíční invaze na Ukrajinu obsadilo většinu ukrajinského pobřeží podél Azovského moře, s výjimkou Mariupolu, dodala agentura.

Moskva tvrdí, že Berďansk využívá jako základnu pro přepravu vybavení svých jednotek. Tento přístav má pro Rusy velký strategický význam, jelikož leží mezi obléhaným Mariupolem a Krymem. Dobytí Berďansku a Melitopolu je součástí ruské snahy o vytvoření pozemního mostu z Krymu k ruským hranicím a vytvořením cesty směrem na Záporoží, píše BBC.

Ruské síly tvrdí, že dobyly Izjum, podle Kyjeva přišly o 15.800 vojáků

Ruská armáda získala pod úplnou kontrolu město Izjum v Charkovské oblasti na východě Ukrajiny, prohlásil podle agentury Interfax na dnešním brífinku mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Generální štáb ukrajinské armády ve svém hlášení naopak tvrdí, že nepřátelské síly „nedosáhly úspěchu“ ani v jednom ze směrů, kterými vedou svoji ofenzivu, přestože pokračují s útoky ze vzduchu. Rusko podle Kyjeva od začátku invaze 24. února přišlo již o 15.800 vojáků. Není přitom jasné, zda se tím rozumí pouze padlí, nebo i ranění, kteří nejsou bojeschopní, a zajatci.

Město Izjum, o němž Rusové tvrdí, že ho mají ve svých rukou, je regionální centrum s asi 50.000 obyvateli a důležitý železniční uzel ležící asi 100 kilometrů na jihovýchod od Charkova. Ukrajinská správa města uvádí, že boje pokračují, podotkla ruská služba BBC.

Ruské ministerstvo obrany zároveň informovalo, že ruské síly provedly s pomocí vysoce přesných zbraní údery proti systémům protivzdušné obrany na kyjevském předměstí a zničily 13 protiletadlových raketových systémů S-300 a Buk-M. Ruské letectvo podle mluvčího zasáhlo v noci dohromady 60 ukrajinských vojenských objektů.

Ukrajinská armáda pak uvedla, že za uplynulých 24 hodin zaznamenala 250 startů protivníkových letadel, což je o 60 více než například v úterý. Ruské síly podle štábu ukrajinské armády útočí především na objekty vojenské a civilní infrastruktury v Kyjevské, Černihivské a Charkovské oblasti. Ukrajinská strana také hlásí zničení například sedmi letadel ruských sil za posledních 24 hodin, jednoho vrtulníku, jednoho dronu a dvou řízených střel.

  Satelitní snímky ukazují zkázu v Mariupolu, zničení divadla i celých bloků

Nejmenovaný představitel z amerického ministerstva obrany, na něhož se odvolávástanice ABC News, uvedl, že Rusko má stále k dispozici větší část svých střel země-vzduch a řízených střel, přestože na Ukrajinu vypálilo již přes 1200 raket.

Podle štábu ukrajinské armády přišly ruské síly od začátku bojů o 530 tanků, 1597 obrněných vozidel, 280 dělostřeleckých systémů, 82 raketometů, 47 systémů protivzdušné obrany, 108 letadel a 124 vrtulníků, čtyři lodě nebo čluny, přes 1000 kusů automobilové techniky a 72 cisteren.

Podle ruské strany zlikvidovala ruská armáda od začátku „speciální vojenské operace“, jak Moskva nazývá svoji vojenskou invazi na Ukrajinu, 257 bezpilotních letounů, 202 systémů protiletecké obrany, 1572 tanků a dalších obrněných vozů, 160 raketometů, 633 děl a minometů a 1379 kusů zvláštní vojenské techniky. Údaje uváděné bojujícími stranami není možné nezávisle ověřit.

Ruské jednotky u Kyjeva nepostupují, podle Británie mají problém s morálkou

Ruským jednotkám se stále nedaří postupovat směrem na Kyjev, ukrajinská armáda je zastavila u předměstí Brovary východně od metropole. Ve své pravidelné zprávězveřejněné na facebooku to dnes uvedl ukrajinský generální štáb. Také britské ministerstvo obrany v nové analýze situace na bojišti potvrdilo, že se ukrajinským silám daří poblíž metropole protivníka zadržovat nebo dokonce zatlačovat. Podle něj ukrajinské jednotky dobyly u Kyjeva zpět obec Moščun a město Makariv.

„Je pravděpodobné, že úspěšné protiútoky Ukrajiny naruší ruským silám schopnost se konsolidovat a podniknout ofenzivu směrem na Kyjev,“ uvedlo britské ministerstvo na twitteru. Podle něj ruské jednotky řeší velké problémy se zásobováním a morálkou vojáků.

Podle ukrajinského generálního štábu probíhají intenzivní boje například v okolí města Izjum, které leží asi 100 kilometrů na jihovýchod od Charkova. Trvalé ostřelování pokračuje také v Mariupolu.

Podle ukrajinského armádního velení se během středy podařilo sestřelit sedm ruských letadel, jednu helikoptéru a jeden bezpilotní letoun, uvedl na twitteru server Kyiv Independent.

Ukrajinský ministr kultury Oleksandr Tkačenko podle agentury AP na facebooku informoval, že ruské jednotky ve městě Cherson zajaly ředitele místního divadla a drží ho na neznámém místě.

Rusko chce tisícové ztráty nahradit branci i žoldnéři, domnívají se Britové

Britské zpravodajské služby odhadují, že ruské jednotky utrpěly při invazi na Ukrajinu tisícové ztráty. Moskva teď kvůli jejich nahrazení nejspíš mobilizuje rezervisty a obrátila se i na soukromé vojenské společnosti a žoldnéře. Na twitteru to dnes uvedlo britské ministerstvo obrany ve své poslední zprávě k situaci na Ukrajině.

„Ruské síly během invaze na Ukrajinu téměř jistě utrpěly tisícové ztráty. Rusko se nyní pravděpodobně snaží mobilizovat své záložníky a brance, stejně tak soukromé vojenské společnosti a zahraniční žoldnéře, aby nahradilo tyto značné ztráty,“ uvedlo ministerstvo.

  Putin navštívil ruské velitelství v okupované části Chersonské oblasti

Podle Britů zatím není jasné, jaký vliv bude mít zapojení těchto skupin na postup ruských sil na Ukrajině a na průběh bojů.

Rusové ostřelovali Charkov z Černého moře, tvrdí šéf Charkovské oblasti

Ruské síly v noci ostřelovaly centrum Charkova řízenými střelami Kalibr, vypálenými z lodí v Černém moři, sdělil šéf Charkovské oblasti Oleh Syněhubov. Noční ostřelování Luhanské oblasti si vyžádalo čtyři oběti, oznámil gubernátor Serhij Hajdaj. Ruské síly obvinil, že používají fosforové bomby. Nejméně pět obětí na životech způsobily také útoky na rezidenční oblasti ve městě Ochtyrka a okolí, vyplývá z oznámení ukrajinské Státní služby pro mimořádné události.

„Centrum Charkova v noci čelilo ostřelování raketami typu Kalibr, odpálenými z lodí ruské Černomořské flotily. To znamená, že to k nám lítá už i odtamtud,“ citovalSyněhubova portál Ukrajinska pravda.

Ruské síly na Charkov kromě toho podnikly za poslední den desítky útoků dělostřelectvem a minomety a přes 100 úderů raketomety, sdělil Syněhubov. Gubernátor doplnil, že ukrajinské úřady se snaží dopravit humanitární pomoc tam, kde je to v Charkovské oblasti potřeba, ale že tento úkol komplikuje skutečnost, že ruští vojáci odmítají vytvořit pro převoz pomoci takzvané zelené koridory.

V Luhanské oblasti je podle jejího gubernátora situace složitá především ve městě Rubižne, v němž probíhají boje. Město hlásí čtyři oběti včetně dvou dětí a šest zraněných. Gubernátor Luhanské oblasti obvinil ruské síly, že na město začaly shazovat fosforové bomby, jejichž použití proti civilistům zakazují ženevské úmluvy. Pod palbou jsou i jiná města v oblasti.

Po ruském ostřelování ve městě Ochtyrka vyprostili záchranáři z trosek domů jednu přeživší a jedno tělo zemřelého, uvedla ukrajinská Státní služba pro mimořádné události. V dalších obcích v okolí, které zasáhly nálety nepřátelských sil, nalezli záchranáři pod troskami domů těla čtyř obětí.

Zelenskyj v projevu ke švédským poslancům žádal plné členství Ukrajiny v EU

Ukrajina bojuje za bezpečnost celé Evropy a měla by se stát plnohodnotným členem Evropské unie. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu ke švédském parlamentu, který pronesl prostřednictvím videospojení.

„Nebojujeme jen za ukrajinský lid, ale za bezpečnost Evropy, a ukázali jsme, že si zasluhujeme být plnohodnotným členem EU,“ řekl Zelenskyj. „Je načase pokročit s tímto rozhodnutím a já jsem přesvědčen, že nás budete i v této otázce podporovat,“ dodal.

Prezident Ukrajiny, který dnes vystoupí s projevem také k představitelům Severoatlantické aliance a EU, rovněž vyzval k rozšíření sankcí vůči Rusku v souvislosti s jeho invazí na Ukrajinu. Švédsko požádal, aby pomohlo s obnovou jeho země, až válka skončí.

„Přál bych si, aby se švédské firmy, švédští architekti, švédský stát a švédský lid (do tohoto úsilí) také zapojili. Obnovíme zemi v zájmu našeho lidu… a v zájmu Evropy,“ řekl.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com