Rusko nesmí uniknout trestu za agresi proti Ukrajině a válečné zločiny.

Od začátku ruské agrese na Ukrajině, kterou Kreml nazývá „zvláštní vojenskou operací“, uplynul více než měsíc. Během této doby byly zničeny tisíce domů, stovky nemocnic, škol, zařízení infrastruktury pro podporu života, a co je nejhorší, tisíce civilistů zemřely.
Představitelé Ruské federace ve svých projevech neustále používají oficiálně ražený eufemismus „zvláštní vojenská operace“ s cílem uvést širokou veřejnost v omyl a co nejvíce ztížit práci mezinárodních právníků, soudců národních a mezinárodních soudů.

Je třeba uznat, že ruští specialisté v oblasti mezinárodního práva (ve skutečnosti je nelze nazývat právníky, protože toto slovo pochází z latinského Juris – právo, smyslem činnosti skutečných právníků je triumf spravedlnosti), dříve začátek ruské agrese, důkladně připravený na budoucí procesy.

Eufemismus „zvláštní vojenská operace“, který v podstatě znamená pojem „válka“, komplikuje odvolání v právním procesu na tak základní prameny mezinárodního práva, jako jsou Haagské úmluvy z roku 1907, včetně Úmluvy o válečných právech a zvycích. Přistát.

Pokusy Ruska používat eufemismy nejsou nové. V roce 2014, během vojenské anexe Autonomní republiky Krym – území suverénního státu Ukrajiny, ruská propaganda a dokonce i úředníci aktivně používali eufemismus „slušní lidé“ pro označení vojenského personálu Ruské federace. Tento eufemismus byl bezpochyby vyvinut kvalifikovanými odborníky v oblasti informací a psychologického vlivu.

Slovo „slušný“ je podvědomě spojeno s významem „lidskost“, „dobré úmysly“ a aktivně klame spotřebitele masmédií, kteří nemají zkušenosti s chápáním konkrétní situace, a ztěžuje právníkům, kteří se potýkají s problémem praktického výkladu. zákona.

Bohužel se použití takových metod ukázalo jako docela efektivní. Současné používání vynalezeného konceptu „zvláštní vojenské operace“ je posíleno používáním nepravdivých obvinění o přítomnosti „fašistů“, „nacistů“ na Ukrajině, vývoji zbraní hromadného ničení, „obtěžování“ rusky mluvících osob. a dokonce i genocidy civilního obyvatelstva. Použití slova „speciální“ naznačovalo selektivitu („ne masový charakter“) probíhajících vojenských operací a slovo „operace“ odvádělo pozornost od pojmu „válka“. Použití eufemismů a falešných tvrzení jako „právního rozptýlení“ je prvkem hybridní války.

  MO: České firmy budou opravovat ukrajinskou bojovou techniku

Jako jeden takový úder Rusko na zdůvodnění oznámilo, že jedním z cílů provedení „zvláštní vojenské operace“ je zabránit genocidě obyvatel Doněcké a Luganské oblasti Ukrajiny.

Ukrajina podala 26. února 2022 žalobu k Mezinárodnímu soudnímu dvoru kvůli ruskému porušení Úmluvy o prevenci a trestání zločinu genocidy z roku 1947. Ukrajina také podala žádost o předběžná opatření, ve které ve skutečnosti žádá UNIC, aby nařídila Rusku zastavit válku na Ukrajině.

Rusko se však původně slyšení odmítlo zúčastnit. Tento případ vytvořil precedens. Až dosud se Moskva vždy účastnila zasedání soudu, organizovala obhajobu, argumentovala mimo jiné popíráním jurisdikce soudu. I když rozhodnutí o jurisdikci nebyla ve prospěch Ruské federace, nadále se účastnila slyšení, čímž vytvořila obraz respektu a důvěry v rozhodnutí soudu.

Stalo se tak proto, že Soud OSN je ve světě velmi významnou institucí, jejíž činnost byla důležitá i pro samotnou Ruskou federaci.
Tentokrát Rusko projevilo neúctu k jednomu z nejuznávanějších mezinárodních soudů. Zvláště je nutné poznamenat, že Rusko ani nezačalo vysvětlovat důvody odmítnutí procesu, zřejmě kvůli neochotě právně obhájit svůj postoj k vymyšlené „genocidě“ obyvatelstva v Luganské a Doněcké oblasti.

Je třeba poznamenat, že takové chování Ruska svědčí o uznání vlastní prohrávající pozice. Tato situace se navíc vyvinula díky tomu, že zahraniční a dokonce ruští poradci Ruské federace, kteří dříve hájili Rusko, a to i ve sporech proti Ukrajině po agresi v roce 2014, tentokrát oznámili, že ji odmítli zastupovat u Mezinárodního soudu Spravedlnost. Považovali za nemožné reprezentovat zemi, která zcela popírá mezinárodní právo.

Můžeme tak učinit důležitý závěr, že Rusko záměrně ničí základy moderního mezinárodního právního řádu.

16. března hlavní soudce Mezinárodního soudního dvora Joan Donoghue oznámil rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora:
„Ruská federace by měla až do konečného rozhodnutí o případu přerušit nepřátelské akce, které začaly 24. února 2022 na území Ukrajiny.

  Moskva varovala, že západní transporty zbraní na Ukrajině bere za legitimní cíle

Ruská federace musí zajistit, že žádné vojenské nebo pravidelné formace, které může provozovat nebo podporovat, stejně jako jakékoli organizace nebo osoby, které mohou být jí nepřímo řízeny, nebudou v těchto operacích podnikat další kroky.

Soud má pravomoc vyšetřit, zda na Ukrajině nedochází ke genocidě.

Soud nemá důkazy o tom, že by Ukrajina páchá na svém území genocidu, jak tvrdilo Rusko.
Soud má pochybnosti, zda Úmluva o prevenci zločinu genocidy umožňuje jednostrannou vojenskou akci v jiném státě, aby zabránila genocidě.

Den po oznámení rozhodnutí soudu řekl mluvčí prezidenta Ruské federace Dmitrij Peskov, že Rusko nehodlá vyhovět prvnímu rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora o žalobě Ukrajiny proti Rusku: Toto rozhodnutí nemůžeme brát v úvahu. Mezinárodní soudní dvůr má něco jako „souhlas stran“. Tady nemůže být shoda… V tomto případě je to něco, co nemůžeme brát v úvahu.

Neuznání rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora je nejen dalším hrubým porušením mezinárodního práva, ale také vážným důvodem pro revizi postavení Ruska v systému orgánů Organizace spojených národů, a především statutu stálého člena bezpečnostní radě.

Bohužel proces v tomto směru postupuje velmi pomalu, moderní mezinárodní právo se vyznačuje konzervatismem a nedostatkem procesní dynamiky.

Soud měl na rozhodnutí 20 dní. Podle standardů podmínek posuzování případů Soudem bylo rozhodnutí přijato poměrně rychle, ale v každém z těchto 20 dnů zemřely na Ukrajině stovky nevinných lidí.

Lze jej tedy považovat pouze za první krok k dlouho očekávané reformě mezinárodního práva, neboť soud musí být nejen spravedlivý, ale také rychlý.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com