Soudní dvůr EU zamítl žalobu na EK pro nečinnost v Babišově kauze

seznamzpravy.cz

Soudní dvůr Evropské unie dnes zamítl odvolání, které podal český senátor Lukáš Wagenknecht ve věci střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše. Stížnost na Evropskou komisi pro nečinnost už v prosinci 2020 označil za nepřípustnou Tribunál EU.

Senátor Wagenknecht v lednu 2020 vyzval Evropskou komisi, aby přijala závazná opatření, která by zabránila údajnému střetu zájmů tehdejšího českého premiéra Andreje Babiše. Babiš z pozice předsedy vlády vyjednával o finančním rámci pro roky 2021 až 2027. Soudní dvůr EU v rozhodnutí uvádí, že podle Wagenknechta měl Babiš střet zájmů, protože vyjednával o finančním rámci a zároveň měl „osobní a rodinné zájmy ve skupině Agrofert a skupině Synbiol, které dostávaly peníze z rozpočtu EU“. Senátor mimo jiné EK žádal, aby Babiše vyloučila z jednání o finančním rámci a přijala opatření, která by ukončila přímé zemědělské dotace firmám, „nad nimiž pan Babiš měl kontrolu a jejichž byl skutečným vlastníkem“.

Komise v březnu 2020 odpověděla, že již přijala nutná a přiměřená opatření k ochraně rozpočtu EU a nehodlá v této věci podnikat žádné další kroky. Wagenknecht se následně obrátil na Tribunál EU, který ale v prosinci 2020 jeho stížnost zamítl. Wagenknecht se proti rozhodnutí odvolal. Dnešním rozsudkem se ale Soudní dvůr EU ztotožnil s názorem Tribunálu a odvolání zamítl.

Wagenknecht byl prvním náměstkem ministra financí od února 2014 do června 2015, kdy ho Babiš odvolal podle pozdějšího Wagenknechtova vyjádření bez udání důvodu. V minulosti Wagenknecht poskytoval rozhovory, v nichž mluvil o Babišově kauze Čapí hnízdo jako o dotačním podvodu.

  Deset tisíc neočkovaných policistů na odchodu? Zde jsou čísla

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com