Blažkovo setrvání ve vládě je podle TI neobhajitelné

Setrvání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) ve vládě je podle Transparency International (TI) neobhajitelné. Protikorupční organizace to uvedla v dnešní tiskové zprávě. Politikovi nově vyčítá údajné vyřizování účtů s nepohodlným oznamovatelem protiprávního jednání v Blažkově ministerstvu. Organizace vychází z informací serveru Seznam Zprávy, které Blažek už dříve popřel.

„Opakuje se scénář z kauzy brněnských bytů, kdy ministr Blažek opět vystupuje ve prospěch svých stranických kolegů a vytváří tlak na své podřízené, kteří mají podnět nezávisle prošetřit. Ministr Blažek tak porušil svůj slib, že do kauz svých spolustraníků nebude zasahovat, a proto má následovat jeho odvolání z funkce,” sdělil ředitel TI Ondřej Kopečný.

Aktuální případ se týká dosavadního šéfa insolvenčního odboru ministerstva Jana Benýška, který podal oznámení podle protikorupčního zákona na svého nadřízeného, politického náměstka Antonína Stanislava (ODS). Varoval v něm, že vedení ministerstva se pokouší ovládnout byznys s insolvencemi. Ministerstvo toto tvrzení označilo za absurdní, protože insolvenční řízení jsou v kompetenci soudů. Vláda následně při změně systemizace rozhodla o zrušení Benýškovy pozice – podle Blažka z finančních důvodů.

TI poukázala i na nedostatek nového zákona na ochranu oznamovatelů, podle nějž má Benýškův podnět paradoxně prošetřit právě ministerstvo spravedlnosti. „Mám za to, že je ohrožena důvěra v nezávislost vyšetřování. Politické vedení má jasno, ale příslušný úředník má za těchto okolností nezávisle vyšetřovat? Chtě nechtě už je nyní pod politickým a společenským tlakem,“ uvedl právník TI Petr Leyer.

TI napsala, že premiér Petr Fiala (ODS) by měl Blažkovi udělit druhou žlutou kartu. Narážela tím na aféru kolem Blažkova srpnového setkání s proruským lobbistou Martinem Nejedlým, poradcem exprezidenta Miloše Zemana. Fiala se tehdy Blažka zastal proti kritice koaličních partnerů a řekl, že ministr dostal od vedení ODS „žlutou kartu“ jako varování.

  Poslanec Dolejš se léčí s nálezem na plicích v nemocnici

Protikorupční organizace navíc uvedla, že Blažkovo ministerstvo opakovaně odůvodňuje změny na pracovišti na základě neexistujících analýz a podkladů. „Tak tomu bylo již v případě restrukturalizace vedení Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které dozoruje vyšetřování případu kupčení s městským majetkem v Brně,“ připomněla. Nyní se Blažek opírá o analýzu agend od společnosti Ernst & Young, podle Seznam Zpráv z ní ale závěr o zrušení insolvenčního odboru nevyplývá.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com