Válka v „obilnici Evropy“ ohrožuje sýpky. Unie podpoří své zemědělce, aby zabránila nedostatku

Ruskem rozpoutaná válka ohrožuje produkci potravin na Ukrajině. To může znamenat globální problém, protože je napadená země pátým největším exportérem obilí na světě a závislé jsou na ní například Libanon, Sýrie, Somálsko nebo Egypt. Evropská unie kvůli obavám ze zemědělské tísně vyčlenila pět set milionů eur na pomoc evropským zemědělcům a umožní pěstovat plodiny i na půdě, která nyní povinně leží ladem. Připravit se tak chce na možný nedostatek potravin a jejich prudké zdražení.

Ukrajinští zemědělci mají potíže nejen vyvézt dosavadní produkci, například kvůli uzavřeným přístavům, ale hlavně osít pole. Podle poradenské společnosti APK-Inform výnos letošní sklizně v zemi meziročně klesne o 54,6 procenta na 38,9 milionu tun, informuje agentura Reuters.

„Dodáváme potraviny více než čtyřem stům milionů lidí po celém světě. A ti jsou nyní doslova na hraně hladovění a přežití,“ varuje ukrajinský ministr zemědělství Roman Leščenko. Země byla v loňském roce také druhým největším dodavatelem obilovin do EU.

Cena pšenice na světových trzích proto od ruského rozpoutání vláky proti Ukrajině skokově vzrostla téměř o třetinu a další růst se očekává, zdražují i hnojiva. Ukrajina je také významným producentem kukuřice.

Pět set milionů eur pro unijní farmáře

Evropská komise již avizovala, rozdělí zemědělcům podporu ve výši pěti set milionů eur z krizové rezervy. Česko by z toho mělo dostat 270 milionu korun na podporu odvětví, ve kterých země není soběstačná. Jde o produkci vepřového masa nebo některého ovoce, například jablek, pšenici Česko naopak i vyváží.

Komise zároveň uklidňuje, že Evropy by se nedostatek jídla týkat neměl. Podle politiků to nehrozí ani v Česku. „Jsme plně soběstační, dokonce jsme v některých komoditách více než soběstační. Máme nadvýrobu, když to řeknu konkrétně u České republiky, nadprodukci obilovin,“ tvrdí ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

  Scholz si volal s Putinem, naléhal na diplomatické řešení války

Ministerstvo zemědělství navíc uvedlo, že má dalších zhruba pět miliard korun na národní dotace, které budou směřovat do celého zemědělství.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com