Norsko daruje Ukrajině stíhačky F-16, oznámil norský premiér

Skupina zemí, které chtějí pomoci Ukrajině s používáním amerických bojových letounů F-16, se dnes rozšířila. Norský premiér Jonas Gahr Störe v Kyjevě oznámil, že jeho země Ukrajině daruje tyto stíhačky. Přesný počet letounů, které Kyjev od severské země dostane, neuvedl. Dnes večer pak Pentagon oznámil, že Spojené státy mají v plánu začít s výcvikem ukrajinských pilotů, aby byli schopni stroje americké provenience používat, píší zahraniční agentury. Svou ochotu se zapojit do výcviku potvrdilo dnes i Portugalsko.

Störe, který navštívil ukrajinskou metropoli při příležitosti ukrajinského Dne nezávislosti, řekl, že Norsko poskytne Ukrajině letouny F-16, ale bude jich pravděpodobně méně než deset. Norský premiér řekl, že informoval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o darování stíhaček a že Norsko bude s Kyjevem a se spojenci diskutovat o jejich počtu a také o harmonogramu jejich předání. „Ale Ukrajina může počítat s tím, že Norsko přispěje,“ ujistil Störe.

Mluvčí amerického ministerstva obrany Pat Ryder dnes večer řekl, že Spojené státy začnou cvičit ukrajinské vojáky na podzim. V září mají začít kurzy angličtiny a v říjnu pak letecký výcvik, který se uskuteční v Arizoně. V pondělí Pentagon uvedl, že Spojené státy jsou připraveny pomoci s výcvikem, pokud by se kapacity nabízené evropskými státy vyčerpaly. Výcviku v USA se podle Rydera zúčastní „několik pilotů a desítky techniků“.

Norský premiér dnes podle agentury Reuters v Kyjevě také řekl, že jeho země dodá Ukrajině protivzdušné střely a zařízení na odstraňování min a pomůže Kyjevu zabezpečit dodávky plynu a elektřiny.

Nový norský dar Ukrajině zahrnuje systémy protivzdušné obrany Iris-T, přenosné soupravy pro vytváření koridorů přes minová pole a zařízení na opravu klíčové energetické infrastruktury, napsala norská vláda v prohlášení.

„Podpora vzdušné obrany je důležitá, aby (Ukrajina) zabránila Rusku převzít kontrolu nad vzdušným prostorem, a zamezila tak velkému utrpení civilistů a vojenským ztrátám,“ dodala norská vláda v prohlášení.

  Zelenskyj zve na Ukrajinu Bidena i Macrona

Portugalsko je připraveno zapojit se do výcviku ukrajinských pilotů na stíhačky F-16, uvedl dnes ukrajinský prezident Zelenskyj po jednání se svým portugalským protějškem. Marcelo Rebelo de Sousa se ve středu v Kyjevě zúčastnil summitu Krymské platformy, který usiluje o obnovení kontroly Ukrajiny nad Krymem, anektovaným Ruskem na jaře 2014. „Portugalsko je účastníkem naší tankové a letecké koalice. Dnes Portugalsko potvrdilo připravenost přidat se k výcviku ukrajinských pilotů a techniků pro letouny F-16,“ řekl Zelenskyj podle agentury Interfax-Ukrajina.

Lisabon v uplynulých měsících podpořil Ukrajinu dodávkou několika tanků Leopard 2 a dalšího vojenského materiálu. Stanice CNN Portugal na jaře uvedla, že Lisabon dostal žádost také o letadla F-16, ale odmítl ji. Těchto stíhaček má portugalské letectvo necelé tři desítky. Místo toho se Portugalsko nabídlo, že vyhodnotí možnost poskytnout výcvik pilotům a technikům údržby. Podle portugalského ministerstva obrany ale dodání samotných letounů „nikdy nepřipadalo v úvahu“.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com