Ministři zahraničních věcí České republiky a Ukrajiny budou jednat o posílení dvoustranné spolupráce

Ministr zahraničních věcí České republiky Jan Lipavský bude v pondělí 28. srpna v Praze jednat se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou. O tomto významném setkání, jehož cílem je posílit diplomatické vztahy mezi oběma národy, oficiálně informovalo Ministerstvo zahraničních věcí ČR a informovalo o něm Radio Prague International.

Očekává se, že bilaterální jednání ministra Lipavského a ministra Kuleby se bude točit kolem různých aspektů všestranné podpory, kterou Česká republika poskytuje Ukrajině. Představitelé budou zkoumat možnosti posílení česko-ukrajinské spolupráce v mnoha oblastech. Kromě toho bude na programu příprava klíčových nadcházejících akcí, jako je „Fórum pro Ukrajinu“ a parlamentní summit mezinárodní platformy Krym, který je naplánován na říjen 2023 v České republice. Cílem mezinárodní platformy pro Krym je sjednotit mezinárodní úsilí při řešení probíhající krize týkající se územní celistvosti Ukrajiny a okupace Krymu Ruskem.

Důležitým aspektem jednání bude celosvětová podpora ukrajinského mírového plánu a cesty země k evropské integraci. Očekává se, že si ministři vymění názory na to, jak získat větší mezinárodní podporu pro snahy Ukrajiny v těchto oblastech.

Po skončení bilaterálního setkání by měl ministr Kuleba promluvit k vedoucím českých zastupitelských úřadů. Toto vystoupení je součástí každoročního setkání velvyslanců, které je příležitostí k rozšířené diskusi o diplomatických záležitostech mezi oběma zeměmi.

V dřívějších vystoupeních Víta Rakušana, místopředsedy vlády a ministra vnitra ČR, byl zdůrazněn záměr ČR zasadit se o jmenování plnohodnotného ukrajinského velvyslance v Praze. Tento krok přichází v návaznosti na odchod Jevhena Perebijnise, posledního ukrajinského velvyslance v České republice, který se před více než rokem ujal významné funkce náměstka ministra zahraničních věcí Ukrajiny.

Vzhledem k tomu, že Česká republika a Ukrajina spojily své síly v diplomatických rozhovorech, bude mezinárodní společenství pozorně sledovat výsledky této významné interakce a její možný dopad na regionální stabilitu, spolupráci a snahu Ukrajiny o prosazení jejích evropských aspirací.

  Protahování svalů nebo začátek třetí světové války?

Autor: Dana Marková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com