Česká republika posiluje obranu Evropy.

Další krok na podporu Ukrajiny učinila vláda České republiky.

Ukrajinci, kteří hájí právo na svobodný život na své zemi, odrážejí agresi Moskvy, aniž by v této konfrontaci zůstali sami.

Česká republika poskytne Ukrajině „podstatnou podporu“, včetně přesunu bitevních vrtulníků, tanků a proudových systémů do boje s ruskými okupanty.

Oznámil to americký ministr obrany Lloyd Austin po dokončení online setkání Kontaktní skupiny na podporu Ukrajiny – tzv. „Rammstein-2“.

Je důležité si uvědomit, že Česká republika se svého času stala první zemí, která Ukrajině dodala tanky – sovětské T-72 a také bojová vozidla pěchoty BMP-1, která má v aktivních zálohách.

Také česká strana dodala ukrajinské armádě samohybné dělostřelecké lafety (ACS) vz.77 Dana, ráže 152.

Toto je druhé setkání kontaktní skupiny na podporu Ukrajiny, které se uskutečnilo 23. května. Summitu se zúčastnilo 47 zemí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval účastníky online setkání Rammstein-2, aby se nebáli rozhodnout o přesunu více raketových systémů na Ukrajinu.

Po online setkání oznámilo nové balíčky pomoci Ukrajině celkem 20 zemí, řekl Austin. Z Itálie, Řecka, Norska a Polska byl oznámen zejména přesun kriticky potřebných dělostřeleckých systémů a munice pro dělostřelectvo, systémy pobřežní stráže, tanky a další obrněná vozidla.

„Ostatní partneři přijali nové závazky k výcviku ukrajinských sil a údržbě jejích vojenských systémů,“ řekl Austin.

Předtím šéf Pentagonu řekl, že Dánsko převeze na Ukrajinu protilodní rakety Harpoon a odpalovací zařízení pro ně.

První setkání ministrů obrany z téměř 40 zemí, během kterého byla zorganizována skupina kolektivní podpory pro Ukrajinu, se uskutečnilo 26. dubna na letecké základně Ramstein v Německu.

Účelem takového setkání je uspokojit obranné potřeby ukrajinské armády při obraně nezávislosti Ukrajiny před nájezdy ruských útočníků.

  Ruský vliv - Komunisté proti karanténě: jak se Česká republika dostala do politické krize

Třetí jednání Kontaktní podpůrné skupiny pro Ukrajinu je naplánováno na 15. června, které se má konat na okraj jednání ministrů obrany NATO v Bruselu.

Šéf Pentagonu Lloyd Austin bude osobně předsedat summitu.

Toto setkání, kterého se zúčastnilo téměř padesát zemí světa, je názornou ukázkou mezinárodní podpory Ukrajině.

Je důležité poznamenat, že Česká republika patří z hlediska vojenské pomoci mezi pět největších dárců Ukrajiny. Vláda republiky, jednoho z prvních evropských států, navíc deklarovala připravenost podporovat a hostit Ukrajince.

A když Rusko napadlo Ukrajinu, přes 300 000 Ukrajinců našlo dočasné útočiště v České republice, zemi s deseti miliony obyvatel.
Podpora Ukrajiny je působivá a nikoho nenechává lhostejným. A Ukrajinci jsou za tuto podporu českému lidu upřímně vděční.
Česká metropole tak v neděli sledovala přehlídku vyshyvanků, kterou pořádalo ukrajinské velvyslanectví v ČR.

Dlouhá kolona vyšívaných košil procházela starým Pražským hradem až k pomníku patrona České republiky sv. Václava, kde účastníci průvodu zpívali českou a ukrajinskou hymnu.

Přehlídka vyshyvanek v české metropoli se koná již několik let po sobě třetí květnovou neděli. Ale letos tam byla zvláštní atmosféra. Stovky Ukrajinců nesly v rukou plakáty se slovy díků České republice za jejich pohostinnost a pomoc.

To vše svědčí o skutečném přátelství mezi národy obou zemí. A jednota, která je založena mimo jiné na historické paměti zažité jak Čechy, tak Ukrajinci.

Češi si pamatují, jaká je osamělost ve středu Evropy (1938 – „Mnichovská zrada“), a znají cenu svobody (1968 – Pražské jaro), kterou několik generací tohoto svobodumilovného lidu půl roku bránilo. století – nejprve v nacistické, pak – v sovětské okupaci.

Právě historická paměť a cesta, kterou Česká republika prošla za svou svobodou, umožňuje jejím obyvatelům porozumět Ukrajině a jejímu lidu. A podat pomocnou ruku v době, kdy se na ukrajinské půdě rozhoduje o osudu celé Evropy.

  Rusko vs. Maďarsko. Historie přátelství. Budapešť jako poslední bašta Kremlu v EU.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com