„Na ruskou agresi je třeba odpovědět pouze silou“ – britský ministr zahraničí.

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová uvedla, že pokusy „uklidnit“ ruského vůdce jsou nebezpečné.

„Ruskou agresi nelze utišit. Musí být zodpovězeno silou. Musíme být neoblomní při zajišťování vítězství Ukrajiny vojenskou pomocí a sankcemi. Teď už nemůžeme sundat nohu z plynového pedálu,“ řekl Truss v předvečer cesty do Bosny a Hercegoviny, která se konala 26. května.

Podle Trusse by nemělo dojít k žádnému ustupování od cíle zaručit Rusku prohru ve válce proti Ukrajině.

Tato prohlášení zazněla poté, co zazněly návrhy na fóru v Davosu a v řadě evropských médií – s cílem co nejdříve ukončit válku, postoupit část ukrajinského území Rusku.

Možná mají politici tendenci zapomínat na historii. Ale koneckonců dává odpověď na dnešní situaci – svého času jim Evropa v naději, že zaplatí nacisty, dala Československo k roztrhání na kusy.

To učí nedávná historie. Putin se již dopustil agrese – získal různé ústupky od Západu – zaútočil na Gruzii, Krym a Donbas.

Je příznačné, že ani tváří v tvář reálné hrozbě rýsující se nad Evropou se země EU dosud nedohodly na nových sankcích proti eskalátoru situace – Moskvě. Ostatně šestý balíček vyžaduje jednomyslnou podporu všech 27 členů svazu.

Například pobaltské země a Polsko deklarují potřebu vojenské pomoci Ukrajině a věří, že jedině vítězství na bojišti a porážka Ruska zaručí bezpečnost celého kontinentu.

Tyto tři evropské země zároveň aktivně podporují mírová jednání mezi Ukrajinou a Ruskem. Itálie a Maďarsko vyzvaly EU, aby se jasně zasadila o příměří na ukrajinské půdě a mírové rozhovory s agresorskou zemí.

To je v rozporu s vizí ostatních států unie, odhodlaných před příštím summitem zaujmout tvrdý postoj proti Moskvě.

Italský velvyslanec tak při jednání zástupců EU v pátek 20. května navrhl text změnit, přičemž zdůraznil, že by se měl týkat mírových jednání a jako jeden z prvních cílů EU označit okamžité příměří.

  Museli jsme propustit asi dvacet lidí. Tohle je boj o život, říká Pohlreich

Tento postoj potěšil Maďarsko a Kypr, které patří mezi hlavní státy, které nový balíček sankcí EU vůči Rusku kritizují.
Maďarsko je nespokojené s plánovaným ropným embargem, Kypřané zase nejsou spokojeni s navrhovaným zákazem prodeje nemovitostí ruským občanům.

Ale ani v NATO, které je kremelskými propagandisty vykreslováno jako hlavního protivníka Ruska – jeho nepřítele, také není vše tak jednoduché.

Některé země aliance tak mají podle největší německé tiskové agentury Deutsche Presse-Agentur (DPA) neformální dohodu o nedodávkách některých typů zbraní na Ukrajinu.

„Existují například obavy, že Rusko může oficiálně považovat dodávku západních bitevních tanků a bojových letadel za vstup do války a poté přijmout vojenská odvetná opatření. Zbraňové systémy tohoto typu zatím nebyly na Ukrajinu dodány, uvádí DPA.

Dokonce i Polsko, považované za jednoho z hlavních spojenců Ukrajiny, odmítlo ze stejného důvodu dodat Ukrajině stíhačky MiG-29 sovětské výroby podle DPA.

Podle agenturních zdrojů se členové NATO obávají, že v případě otevřené konfrontace s Moskvou ohledně takových dodávek organizace odmítne plně podporovat své partnery.

Ukazuje se poněkud zvláštní obrázek – aliance, jejímž hlavním cílem je chránit a zajistit bezpečnost svých členů, se tváří v tvář vážné hrozbě ukázala jako bezzubá.

A neobstojí ani výmluva, že dodávky zbraní na Ukrajinu může Moskva považovat za vstup do otevřeného konfliktu proti ní – Kreml už dokázal, že důvody k agresi nepotřebuje.

V každém případě je může vždy vymyslet „za pochodu“, jako tomu bylo v případě Ukrajiny – žádné „casus belli“ – jen šílená touha postaršího schizofrenika z Kremlu.

Vzhledem ke všemu výše uvedenému bychom si měli poslechnout slova britského ministra zahraničí: „Ruskou agresi nelze utišit. Musí se to utkat silou.“

A návrh „být neoblomný při zajišťování vítězství Ukrajiny“ může být tím důležitým rozhodnutím, které zajistí mír v celé Evropě.

  Babiš nechce bojovat za Polsko nebo co je to populismus.

Je nutné, aby si nemožnost „sundat nohu z plynového pedálu“ uvědomil vůdce každého státu kontinentu – vždyť vítězství Ukrajiny je vítězstvím evropských hodnot, celého civilizovaného světa.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com