Ve čtvrtek získalo víza 965 uprchlíků z Ukrajiny, o 148 méně než před týdnem

Česko ve čtvrtek uprchlíkům z Ukrajiny vydalo 965 víz, před týdnem jich bylo o 148 více. Za více než tři měsíce trvání ruské invaze získalo víza 356.666 běženců. Údaje dnes zveřejnilo ministerstvo vnitra na twitteru. Podle úterního vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je v současné době v zemi mezi 75 až 80 procenty z původně registrovaných běženců.

Cizinecké policii se od počátku konfliktu přihlásilo 262.673 lidí, ve čtvrtek jich přibylo 1555. Hlásit se nemusí děti mladší 15 let, kterých je mezi uprchlíky zhruba třetina.

Nejvíce běženců zůstává v Praze, podle aktuálních statistik zde pobyt nahlásilo 82.769 uprchlíků. Hlavní město se delší dobu potýká s velkým náporem uprchlíků a nedostatkem míst. V příštích dnech by mělo v pražských Malešicích na pozemku České pošty vyrůst druhé stanové městečko pro uprchlíky. Bude mít kapacitu 150 lidí, stejně jako první, které už stojí v Troji. Městečko v Malešicích má sloužit zejména pro lidi, kteří nemají nárok na dočasnou ochranu v Česku.

Rakušan v úterý po jednání s hejtmany řekl, že v České republice pobývá zhruba 75 až 80 procent z 350.000 uprchlíků, kteří se zde do té doby registrovali. Data podle něj vycházejí z pilotního projektu ve čtyřech obcích s rozšířenou působností různých velikostí.

Průzkum podle Rakušana ukázal, že 20 procent uprchlíků se zcela jistě nenachází na svých původně daných adresách. U deseti procent není úplně jisté, kde nyní jsou a ministerstvo to dále zjišťuje. Vnitro bude podle něj zjišťovat ještě přesnější čísla, využije k tomu počty vydaných dávek a zejména zápisy dětí do škol. Bude zkoumat, kde Ukrajinci pracují, na jak dlouho mají pracovní smlouvy či jak dlouho chtějí v Česku zůstat.

Vláda ve středu do konce června prodloužila nouzový stav, který byl vyhlášený v souvislosti s uprchlickou vlnou z Ukrajiny. Vládní představitelé zdůrazňují, že nynější nouzový stav na rozdíl od jeho trvání při koronavirové krizi nijak neomezuje české obyvatele. Je potřebný kvůli ubytovávání uprchlíků i kvůli naplňování zásobníků plynu.

  Hamáček o prezidentovi: Cítí se dobře, ale měl by na sebe dávat pozor

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com