Rusko už strategicky prohrálo. To co teď dělá, je akt zoufalství, říká vojenský analytik k jaderné hrozbě

Ruský prezident Vladimir Putin vydal rozkaz uvést jaderné síly do vysokého stupně bojové pohotovosti. Podle vojenského analytika Lukáše Visingra, se kterým mluvil server iROZHLAS.cz, je ruský jaderný arzenál ve výborném stavu. Před odpálením jakékoli jaderné hlavice je ale potřeba, aby rozkaz prošel přes celou řadu lidí a kdokoliv z nich ho může odmítnout splnit, připomíná Visingr.

Máte tušení, jak velký je ruský jaderný arzenál?
Zrovna nedávno vyšla taková pěkná ročenka Russian Nuclear forces 2022. Shodou okolností vlastně předevčírem. Celkem by Rusko mělo mít něco kolem 4500 různých jaderných hlavic.

Který typ jaderných hlavic doletí nejdál? A který je nejvíc nebezpečný?
Nejvýkonnější jsou mezikontinentální balistické rakety Jars a Topol-M.

Jaký je jejich dolet? A jak velká je jejich síla výbuchu?
Tyto informace se různí. Řádově jde o stovky kilotun na jednu hlavici s tím, že ta raketa Topol-M nese jen jednu hlavici. Rakety Jars, kde je těch hlavic víc, pravděpodobně je nesou čtyři, tak u každé té hlavice se pak většinou jejich síla uvádí ve stovkách kilotun.

V jakém stavu se podle vás nachází ruský jaderný arzenál?
Myslím si, že ve výborném. Na strategické síly Rusové vždy hodně dbali, a to i za Borise Jelcina, kdy to financování bylo na hodně špatné úrovni. Představují pro ně pojistku jejich velmocenského postavení. Nikdy si nemohli dovolit je zanedbat. Takže podle mě je úroveň techniky i osádek velice vysoká.

Byl podle vás svět někdy blíže jaderné válce, než je tomu teď?
Musím podotknout, že ke zvýšení jaderné pohotovosti došlo i v případě, kdy před lety probíhala operace na Krymu. Je to prostě signál. Ovšem tehdy k němu asi došlo z jiného důvodu než teď. Tehdy šlo o pojistku, upozornění, které mělo světu vzkázat „nic nepodnikejte“.

  Generálové protestních lomů

Teď je to takové asi všeobecné vyhrožování, které je ovšem také další nepřímý důkaz toho, že to na Ukrajině Rusům vůbec nejde tak, jak si představovali.

Mohlo by vyhrožování jaderným arzenálem změnit postoje zemí, které momentálně stojí za Ukrajinou?
Těžko říct. Neumím si moc představit, jakým způsobem by přesně měli Rusové vyhrožovat. Jako ve smyslu: Když přestanete pomáhat Ukrajině, tak na vás neodpálíme jaderné rakety! To mi nepřipadá moc realistické.

Ovšem zase nutno říct, že celý ten ruský podnik na Ukrajině je naprosto iracionální. Standardní uvažování o dvou racionálních aktérech tady pozbylo 24. února 2022 smyslu. Celá ta ruská akce je prostě iracionální.

Máte pocit, že to co se nyní děje, souvisí s mentalitou Vladimíra Putina?
No začínám mít ten pocit, že se hodně změnil. Ta jeho někdejší racionalita a pragmatismus, za které ho respektovali i ti, kteří ho neměli rádi, jsou pryč. On se chová jinak a celý ten podnik na Ukrajině je vojenský nesmysl, který nemůže skončit dobře. Rusko už v podstatě strategicky prohrálo. To, co teď Putin dělá, je v podstatě akt zoufalství.

Co předchází odpálení jaderné hlavice?
Docela přesně se ví, jak je to u Američanů. Dá se předpokládat, že u Rusů to bude podobně. Celý ten rozkaz musí projít od nejvyššího velitele, to znamená od prezidenta, musí to projít nějakým řetězcem velení.

Není to tak, že by to schválil jeden člověk, že by to bylo rozhodnutí jednoho člověka.

Technicky vzato je to rozhodnutí nejvyššího velitele, tedy ruského prezidenta, ale potom ten rozkaz musí několik lidí předat dále, až doputuje tomu pomyslnému vojákovi na té raketové základně, který zmáčkne to poslední tlačítko. Musí to projít přes celou řadu lidí.

  Biden - Putin. Trik staromilce světové politiky nebo demence postaršího demokrata

V momentě, kdy by se tomu jeden z nich vzepřel nebo začal klást otázky, tak je to už problém. A hlavně velice důležitá věc. Když se podíváte na video, na kterém ten rozkaz Vladimir Putin oznamuje, tak když se podíváte na výraz ve tváři ministra obrany Sergeje Šojgua, ten člověk je zničený a naprosto zaražený, nechápající, do jaké situace se to vlastně dostal.

Pokud by tedy někdo přerušil řetězec rozkazu odpálit jaderné hlavice, dalo by se předejít katastrofě?
Přinejmenším dočasně. Toho jedince, co by nesouhlasil, by samozřejmě mohl nahradit někdo jiný, ale to by nějakou dobu trvalo. Je tam celá řada možností, jak něco takového přerušit nebo zastavit. No a dosud se v historii reálně něco takového nestalo. Nikdy to nikdo doopravdy neudělal, takže nevíme přesně, jak by to probíhalo.

ZDROJ: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com