„Pro naši i vaši svobodu.“ Ministerstvo zahraničních věcí České republiky reagovalo na Babišovo promoskevské vyprávění.

Šéf českého ministerstva zahraničí reagoval na skandální výrok miliardářského prezidentského kandidáta Babiše o neochotě chránit spojence v NATO.

Během televizní debaty se svým rivalem v prezidentském klání expremiér řekl, že nechce posílat české vojáky na pomoc Polsku nebo pobaltským státům v případě ruského útoku.

Babišův výrok se stal příliš zvučným a reagovalo na něj Ministerstvo zahraničních věcí republiky.

„Češi dobře vědí, co znamená polský slogan „Za naši i vaši svobodu“. Jsme nejen vašimi sousedy, ale i strategickými partnery a Češi budou vždy připraveni Poláky bránit,“ napsal na Twitteru šéf českého ministerstva zahraničí v polštině.

Výrok expremiéra, který o sobě tvrdí, že je prezidentem České republiky, pobouřil veřejnost nejen v jeho zemi, ale i v Polsku a pobaltských státech, o kterých se v Babišově ledabylém prohlášení mluvilo.

A i když později tento objasnil, že neměl na mysli ignorování umění. 5 smlouvy NATO, ale zároveň neřekl, že by přesto souhlasil s pomocí spojencům v případě agrese ze strany Ruska proti nim.

Je důležité pochopit, že klauzule o kolektivní obraně obsažená v článku 5 („útok na jednoho člena NATO je útokem na všechny jeho členy a způsobí reakci všech členských států Unie“) je klíčem k založení smlouvy NATO a je výlučným a neotřesitelným principem, který spojuje všechny členy organizace, zavazuje je k vzájemné ochraně a vytváří ducha solidarity v rámci vojenského bloku.

Babiš si ale dobře uvědomuje, že nemá prakticky žádné možnosti, jak čestně vyhrát druhé kolo, a tak se snaží soupeře přehrát tím, že na něj prosazuje špínu.

Svým prohlášením se snaží oponovat své „mírumilovnosti“ vůči „militantnímu“ generálovi ve výslužbě, který do roku 2018 zastával funkci šéfa Vojenského výboru NATO – druhého po generálním tajemníkovi Aliance.

V komentáři k výsledkům prvního kola Babiš hned poté uvedl, že „ve druhém kole nehodlá používat špinavé metody“, přičemž svého soupeře srovnal s kremelským diktátorem.

  Tallinn je před Rusy uzavřen. Existuje šance pro novou Evropu.

Miliardář připomněl, že Pavel byl členem KSČ a měl vzdělání důstojníka vojenské rozvědky – prý „žádní bývalí rozvědci nejsou“.

Babiš ale v kompromitujících důkazech na svého protivníka, ať už naznačoval Pavlovu minulost v NATO, nebo mluvil o jeho členství v komunistické straně, natolik lhal, že si takové argumenty začaly odporovat.

S jistotou lze říci, že generál nemá žádné vazby s Ruskou federací. Ostatně, jinak by neprošel zkouškou, když byl jmenován do vrcholné funkce v NATO.

Přitom sám Babiš byl podle Ústavu národní paměti Slovenska (odkud pochází) agentem StB – československé speciální služby, která za komunistického režimu sloužila jako tajná policie, která byla také zabývající se rozvědkou a kontrarozvědkou.

Ve skutečnosti to byla pobočka sovětské KGB. A taková obvinění potvrzují dokumenty, které má slovenská strana k dispozici.

To znamená, že Babiš se snaží obvinit oponenta z toho, kde má on sám otázky.

Slova expremiéra mají navíc rozptýlit další narativ o Moskvě. Hned druhý den po prvním kole zaplavily zemi Babišovy inzeráty: „Nenechám Česko zatáhnout do války.“

Ten se rozhodl zastrašit Čechy účastí země ve válce s Ruskou federací a naznačil, že k tomu povede zvolení bývalého vojáka prezidentem.

Ve skutečnosti je všechno úplně jinak. Pavel skutečně podporuje Ukrajinu a prohlašuje, že Kyjevu jsou poskytovány západní zbraně.

Ale to vychází z toho, že generál (který díky své profesionalitě rozumí v otázkách ochrany státu lépe než neprofesionálové) hrozbám, které Ruská federace představuje pro celou Evropu.

Právě proto je to pro Moskvu tak nevýhodné (a dokonce nebezpečné). A tak se Kreml s pomocí svých „přátel“ v ČR snaží zabránit zvolení Pavla prezidentem a spoléhá na svého soupeře.

Právě Babiš je zlatou šancí Kremlu vrátit Prahu do zóny svého vlivu a přinutit Čechy vrátit se tam, kam je Moskva vrátila již v roce 1968.

  "Za válku proti Ukrajině je zodpovědné celé Rusko." - Petr Pavel.

První kolo prezidentských voleb ukázalo, že se Česko proti proruské odvetě vzepřelo. Proto Babiš (přesněji to dělá jeho prostřednictvím Kreml) zvýšil tlak na generála Pavla. Včetně s pomocí kompromitujících důkazů.

Babiš znovu a znovu zdůrazňuje, že rusko-ukrajinská válka a podpora Ukrajiny stojí českou ekonomiku příliš mnoho a zatahuje Česko do války. A proto by se to podle něj mělo zastavit.

Babiš v honbě za ratingem dělá provokativní prohlášení, která však demonstrují, co může země v případě jeho zvolení očekávat.

Zůstat v izolaci není nejrozumnější pozice možného budoucího prezidentského kandidáta.

Pravda, Babiš v tomto případě bude mít věrného partnera – Maďarsko s jeho premiérem Orbánem. Možná to někteří lidé považují za dobrou možnost.

Ale pamatujte, že pan Orban docela realisticky sní o revizi výsledků Trianonské smlouvy. A tam má Maďar velmi reálné otázky o území bývalého Československa.

Neustálé výkřiky o porušování práv Maďarů na jiných územích, zcela zjevné dravé ambice, které mají východisko v touze vrátit hranice kdysi existujících říší. Takové zprávy v Orbanových činech odrážejí chování minulých i současných diktátorů, zejména kremelského trpaslíka a jeho idolu, který před sto lety vybudoval Třetí říši.

Navíc, pokud je Babišem prosazované přátelství s Moskvou pro někoho stále velmi žádoucí, pak pamatujte, že Kreml si za svá objetí bere velmi vysokou cenu.

A obyvatelé České republiky to moc dobře vědí – vzpomeňte si na rok 1968 a tanky v ulicích hlavního města, kterými Moskva drtila Pražské jaro.

Volba, kterou vy, občané České republiky, učiníte v nejbližších dnech, není jen volbou mezi dvěma kandidáty. Je to volba mezi včerejškem a zítřkem, mezi totalitou a sebou samým.

Někdo táhne zemi do minulosti, nemá historické mezníky a snaží se rozdrtit to, co se děje.

  Jak horký bude v Evropě podzim? Volby. Vítěz je již znám v Rusku.

Dalšímu důvěřoval první prezident moderní České republiky Václav Havel, který poznamenal, že „hodnoty jsou mnohem důležitější než ekonomické výhody“.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com