Posun v důrazu. Předseda amerického parlamentu cestuje na Tchaj-wan.

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová je dnes nejpopulárnější političkou na světě. A otázkou není, že zastupuje Spojené státy, ale že ve skutečnosti její činy staví svět na pokraj.

Rozhodnutí třetí strany ze Spojených států vydat se na Tchaj-wan se ukázalo být tak neintuitivní, že vyvolalo smíšenou reakci v samotných Spojených státech.

Prezident Biden tedy řekl, že americká armáda považuje návštěvu Pelosiové na Tchaj-wanu v tuto chvíli za „není dobrý nápad“.

Oficiálně Bidenova administrativa Pelosiho rozhodnutí navštívit ostrov nepodporuje. Bílý dům přitom „respektuje nezávislost Kongresu USA“.

„Pelosi má právo navštívit Tchaj-wan,“ řekl mluvčí Národní bezpečnostní rady John Kirby, podle kterého Pelosiho návštěva nijak nezměnila politiku USA vůči Tchaj-wanu.

Totéž prohlásil prezident Spojených států ve svém dvouhodinovém rozhovoru s čínským vůdcem Si Ťin-pchingem, když jej ujistil, že americká politika vůči Číně a Tchaj-wanu se nemění.

Soudruh Xi, pobouřený možností Pelosiiny návštěvy, varoval Bidena, že USA si zahrávají s ohněm a riskují popálení.

„Nemůžete zasahovat do veřejného mínění. Kdo si hraje s ohněm, spálí se. Doufám, že americká strana to jasně chápe a musí být konzistentní ve svých slovech a skutcích, v dodržování principu jedné Číny a provádění tří společných čínsko-amerických komuniké,“ řekl Si Ťin-pching.

Situace kolem Tchaj-wanu se vyostřuje – Čína zahájila od 2. do 6. srpna vojenská cvičení v Jihočínském moři. Čínské stíhačky byly zvednuty k obloze a jsou v průlivu mezi Tchaj-wanem a Čínou.

Všechny lety odlétající z pobřežní oblasti Fujian byly náhle zrušeny a odtud se přesouvají obrovské konvoje s vojenskou technikou včetně tanků.

Kromě toho jsou ode dneška zcela zastaveny dodávky ropy a ropných produktů obyvatelům provincie Fujian.

Starosta Sia-menu zase vyzval občany k aktivnímu dárcovství krve a po celé zemi se připravují protiletecké kryty.

  „Sputnik-V“. Vedlejší efekt pro slovenskou politiku.

Tchajwanské ministerstvo obrany zvýšilo stupeň pohotovosti od rána 2. srpna do odpoledne 4. srpna.

Washington oznámil možné provokace ze strany čínské armády a z Pekingu přicházejí signály o možnosti útoku jak na ostrov, tak na letadlo předsedy amerického parlamentu.

Již 25. července odletěla americká letadlová loď USS Ronald Reagan a její úderná skupina, včetně torpédoborce s řízenými střelami a raketového křižníku, ze Singapuru směrem k Tchajwanskému průlivu uprostřed možné návštěvy Pelosi.

Tchaj-wan je dlouhodobě bodem napětí ve vztazích mezi USA a Čínou. Čína tvrdí, že ostrovní demokracie je součástí jejího území.
Tchajwanské úřady ale mluví o své nezávislosti. Mimochodem, Pelosiin příjezd na ostrov zajišťuje její setkání s vůdcem Tchaj-wanu – Tsai Ing-wen, představitelkou Demokratické pokrokové strany, která se kategoricky staví proti jakémukoli sbližování s Pekingem – a úplnou nezávislost ostrova.

Právě toho se Peking bojí – ve skutečnosti setkání Američana s prezidentem Tchaj-wanu legalizuje legitimitu touhy úřadů ostrova po nezávislosti.

Odváží se Peking prudce vykročit směrem k USA?

Si Ťin-pching má na podzim důležitou událost – chystá se stát potřetí v čele Číny. V tomto ohledu nemá o šoky nouzi. Ovšem na druhou stranu situace kolem Tchaj-wanu odvede pozornost Číňanů od nevyřešených problémů.

Od nástupu do úřadu americký prezident Joe Biden opakovaně prohlásil, že USA budou Tchaj-wan vojensky bránit, pokud se Čína pokusí získat ostrov zpět silou.

Navíc vztahy mezi Čínou a Spojenými státy, které jsou hlavním a jediným důležitým spojencem Tchaj-wanu, nejsou právě teď nejlepší.

Vzhledem k návštěvě Pelosiové může konfrontace mezi Pekingem a Washingtonem přesáhnout.

Koneckonců, Čína musí reagovat. Tím, že Peking neodpoví, prokáže svou slabost. Ale může odpovědět jinak. Tchaj-wan je v obchodních vztazích ze 40 % závislý na pevninské Číně. A pokud uvalí nějaké sankce, Tchaj-pej to bude mít ekonomicky těžké.

  Naprostý šílenec. Jak Putin plival na celý svět.

Nyní však není pro Čínu výhodné zapojovat se do vojenských aktivit. Peking je nyní ve značně zranitelné pozici a země není připravena utrácet příliš mnoho zdrojů na jiné záležitosti. V Číně je hospodářská krize zemí, která se stále vzpamatovává z omezení koronaviru. Ekonomika roste méně než kdykoli za téměř tři desetiletí.

Kdo ale ze současné situace skutečně těží, je Rusko. Moskva, dostává příležitost odvrátit pozornost světového společenství od Ukrajiny. Přesněji její agrese vůči sousednímu státu.

A nyní se nabízí otázka – do jaké míry se toto rozptýlení pozornosti stane otázkou pro samotnou Ukrajinu.

Kyjev, který byl tak dlouho první a nejdůležitější v informační oblasti, nyní ztrácí tuto linii ve prospěch Tchaj-wanu.

A Rusko k tomu bezpochyby přispěje. To je jen otázka, jak moc to bude jen informačně.
Koneckonců, přestože se zdá, že Tchaj-wan není blízko, dopad tamních událostí bude probíhat jak v Evropě, tak ve Spojených státech.

A nyní budou muset vlády USA i EU sladit své plány. Navíc to může být další rána pro energetickou bezpečnost Evropy.

Pro Kyjev by takové rozptýlení mohlo být také nepříjemným překvapením. Ozbrojené síly Ukrajiny dnes skutečně začaly pracovat se zbraněmi dodanými západními partnery, což změnilo průběh války.

Nyní vyvstává otázka, zda podpora Ukrajiny bude pokračovat ve stejném duchu.

Samozřejmě, že pro Washington, zvláště po neúspěchu v Afghánistánu, je kriticky důležité ukázat se jako předtím jako vůdce schopný ovlivňovat politiku planety.

A proto je důležité, aby Spojené státy vyhrály jak na Ukrajině, tak na Tchaj-wanu. Kyjev i Tchaj-pej si proto mohou být podporou Washingtonu jisti.

Jiná věc je, jak je to možné v realitě současné doby. Koneckonců, USA mají své vlastní problémy.

  Sankce Evropské unie a vyvažování Slovenska a České republiky

Rusko svou agresí proti Ukrajině dalo Číně čas. Koneckonců, objektivně nyní mají Spojené státy a Západ více času a zdrojů věnovaných snaze pomoci Ukrajině a vyřešení tohoto konfliktu a zbývá méně zdrojů na jednání s Čínou, o které se nyní otevřeně diskutuje ve Washingtonu.

Zejména s ohledem na blížící se prezidentské volby nabírají populistická prohlášení na síle.

Téma pomoci Ukrajině (kritizující ji) tak Trumpovi opět připomnělo jeho samotného. A toto je precedens, který hrozí, že bude přijat pro nástupnictví.

Na své si počkají i nacionalisté v čele s Le Penovou ve Francii.

Tak odlišné, a přitom tak podobné otázky. Vzdálený Tchaj-wan dává podnět k zamyšlení – zatímco někdo řeší, zda je třetí světová válka možná, Moskva chystá další provokaci.

Pokud jde o realitu asijské oblasti, eskalace bude pravděpodobně nevyhnutelná. Ale je nepravděpodobné, že to půjde dál – nikdo nepotřebuje válku v žádné podobě – ani Čína, ani Spojené státy a už vůbec ne Tchaj-wan.

Politika vyžaduje trpělivost. A kdo ho má méně – ten prohrál. Ten, kdo čeká v křídlech, bude na koni a bude moci vyhrát.

Tchajwanská armáda pozorně sleduje akce ozbrojených sil Ukrajiny, osvojuje si zkušenosti a chápe, že nevyhrává ten, kdo má geografickou převahu, ale ten, kdo brání svůj domov, svou zemi. Právě se smyslem pro spravedlnost a vírou ve vlastní duchy je možné budovat mír v Evropě, Asii i na celé planetě.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com