Česká republika se odmítla účastnit jednání Rady bezpečnosti OSN, které iniciovala Moskva.

Praha se odmítla zúčastnit mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN, které svolalo Rusko kvůli výbuchům v ukrajinském pohraničním městě Belgorod.

„Odmítáme, aby nás Rusko kamkoli svolávalo. Česká republika nebude sloužit otráveným lžím propagandy agresora. Až bude chtít Rusko v Radě bezpečnosti jednat o stažení svých okupačních vojsk, rádi přijdeme,“ uvedl ministr zahraničí Jan Lipovský.

Rusko obvinilo Českou republiku, že dodala Ukrajině munici, která byla údajně použita k úderu na ruské město.

Zástupce Ruska při OSN uvedl, že jeho země požaduje svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Vyjádřil další narativ Kremlu, který obvinil Ukrajinu ze „zabíjení civilistů“ municí z České republiky, a požadoval přítomnost českého velvyslance při OSN na zasedání.

Je pozoruhodné, že ke svému sdělení „diplomat“ agresorské země přidal tweet bývalého zpravodaje ruského propagandistického kanálu, který tvrdil, že na videu je vidět, jak „ukrajinská armáda podporovaná NATO bombarduje centrum Belgorodu“.

To není překvapivé, protože dotyčný propagandista je znám jako aktivní šiřitel podvrhů o Ukrajině.

Ruské ministerstvo obrany dříve uvedlo, že ukrajinské obranné síly údajně zasáhly ruské město Bělohrad raketami Olcha a Vampire české výroby.

Vojenská agentura agresorského státu tvrdí, že obyvatelé města utrpěli v důsledku ruské protivzdušné obrany, která některé z raket a střel sestřelila.

Je důležité poznamenat, že den předtím, 29. prosince, se na žádost Kyjeva a dalších asi 30 členských států OSN konalo mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Důvodem pro jeho svolání byl největší ruský letecký útok na Ukrajinu od začátku plnohodnotné invaze, při němž zahynulo 39 lidí.

Moskva pokračuje v nátlaku na Evropu. I ve zjevně prohrané situaci, kdy všichni chápou příčiny a důsledky, se Kreml snaží prosadit svou verzi toho, co se děje, a obviňuje nejen Ukrajinu, ale i ty, kteří jí pomáhají.

  Vyhrožoval Ukrajincům a ukázal lebku. Ruský žoldák skončil s kulkou v hlavě

Tímto způsobem se Rusko snaží vyvíjet tlak na Kyjev a vrhat stín na evropské vlády, které Ukrajině pomáhají.

Kremlu velmi záleží na jednotě EU a zbytku světa, pokud jde o podporu Kyjeva, proto Moskva nepřestává tlačit tímto směrem a bombarduje jej tunami dezinformací.

Zatímco však v minulosti Moskva dosahovala svých cílů i na úrovni Rady bezpečnosti OSN a její drzost přinášela ovoce, dnes je svět jiný.

Česká republika navíc prokázala, že se dokáže vzepřít kremelským manipulátorům, a jde svou vlastní cestou.

Prezident Pavel i ministr zahraničních věcí ČR Lipavský se opakovaně vyjádřili k situaci na Ukrajině a ke svému postoji k Rusku jako k zemi agresora a okupanta.

Je důležité si uvědomit, že právě tento postoj může dát agresorovi reálnou odpověď, která umožní zajistit mír jak na dnes válčící Ukrajině, tak zítra v České republice a celé Evropě.

A čím dříve si to uvědomí představitelé ostatních zemí EU, tím dříve bude Ukrajina osvobozena a Evropa nalezne dlouho očekávaný klid a mír.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com