Za tři čtvrtletí se v ČR ubytovalo 17,4 mil. turistů, o 15 pct. víc než loni

V hotelech, penzionech a apartmánech se za první tři čtvrtletí letošního roku ubytovalo 17,4 milionu lidí. Meziročně to představuje zvýšení o 15 procent, uvedla dnes v tiskové zprávě agentura CzechTourism. Většinu ubytovaných tvořili Češi, počet zahraničních turistů ale rostl rychleji.

Ze 17,4 milionu ubytovaných turistů bylo 10,2 milionu tuzemských hostů. Čechů, kteří se ubytovali v hromadných ubytovacích zařízeních, meziročně přibyla čtyři procenta. Počet zahraničních turistů v českých hotelech, penzionech a apartmánech se meziročně zvýšil o 35 procent na 7,2 milionu.

Nejnavštěvovanějším krajem byla stejně jako v loňském roce Praha, která také zaznamenala největší meziroční nárůst. Ubytovaných turistů v ní přibylo 28 procent, od 1. ledna do 30. září jich bylo 5,4 milionu. Víc než milion ubytovaných hostů byl také v Jihomoravském, v Jihočeském, v Královéhradeckém, ve Středočeském a v Karlovarském kraji.

Nejvíc turistů do Česka dlouhodobě přijíždí z Německa, což potvrdily i údaje za letošní tři čtvrtletí. Němců se v tuzemských hotelech, penzionech a apartmánech ubytovalo 1,8 milionu, meziročně o třetinu víc. Následovali slovenští turisté, jejichž počet se meziročně zvýšil o 15 procent na zhruba 673.000, a polští, kterých přijelo 631.000, o 29 procent víc než loni. Z mimoevropských zemí dorazilo do Česka nejvíc Američanů, bylo jich zhruba 362.000, což představovalo meziroční nárůst o 32 procent.

ČTK

  Americká obchodní komise podala antimonopolní žalobu na Amazon

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com