Obětí pátečního ruského úderu na Ukrajinu je už 39, uvedl Zelenskyj

Páteční ruský vzdušný útok na Ukrajinu si vyžádal nejméně 39 lidských životů, uvedl dnes na platformě Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Desítky dalších lidí podle něj utrpěly zranění. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko mezitím oznámil, že počet zabitých při útoku v metropoli vzrostl na 16 a město bude držet 1. ledna den smutku. Ten už dnes drží podle serveru Ukrajinska pravda další zasažená města – Záporoží, Dnipro a Oděsa. Ruské ministerstvo pro mimořádné situace pak dnes podle agentury TASS uvedlo, že při masivním ukrajinském ostřelování ruského města Belgorodu zemřelo 18 lidí a dalších 111 jich utrpělo zranění.

„Útok na hlavní město z 29. prosince je co do počtu civilních obětí metropole největším,“ napsal na Telegramu Kličko, který zároveň informoval o vyproštění dalších obětí z trosek zasaženého skladu v Ševčenkivské čtvrti, celkem tam záchranáři vytáhli těla 16 lidí. „Záchranáři pokračují v práci a sutiny budou rozebírat až do zítřka,“ doplnil starosta.

Rusko v pátek provedlo podle Kyjeva nejrozsáhlejší vzdušný útok na Ukrajinu od začátku své invaze v únoru loňského roku, který napříč zemí také způsobil rozsáhlé škody mimo jiné i na infrastruktuře i civilních budovách. „Zasaženo bylo téměř 120 měst a vesnic – stovky civilních objektů,“ napsal dnes Zelenskyj s poznámkou, že práce na odstranění následků pokračují.

V Záporoží počet obětí pátečního bombardování mezitím vzrostl z osmi na devět, v Dnipru úřady evidují šest zabitých civilistů a v Oděse čtyři, píše Ukrajinska pravda. O třech obětech v pátek informoval Charkov na východě a o jedné Lvov na západě země.
Při ukrajinském ostřelování Belgorodu přišlo o život 18 lidí, uvedla Moskva

Při rozsáhlém ukrajinském ostřelování ruského města Belgorodu dnes zahynulo 18 lidí a dalších 111 jich utrpělo zranění, uvedlo podle agentury TASS ruské ministerstvo pro mimořádné situace. Předchozí bilance úřadu hovořila o 14 mrtvých včetně dvou dětí a 108 zraněných. Dnešní ostřelování je jeden z největších útoků, kterému během války na Ukrajině toto ruské město u jejích hranic čelilo, podotkla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Podle gubernátora Belgorodské oblasti Vjačeslava Gladkova přineslo dnešní ostřelování „nejtěžší následky“ za dva roky. V únoru loňského roku Rusko vojensky napadlo Ukrajinu.

  Rusko na Ukrajině používá ničivou, 1,5 tunovou klouzavou pumu, píše CNN

Úder podle ruské agentury TASS zasáhl obytnou část města. BBC popisuje, že exploze byly slyšet v centru, ale zásah zaznamenali také na jihu města. Na záběrech z místa byly vidět ulice poseté střepy a hořící auta, napsala stanice.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle ruské agentury oznámil, že na místo zamířil na pokyn prezidenta Vladimira Putina tým ministerstva zdravotnictví v čele se šéfem resortu Michailem Muraškem a vydala se tam také posila z resortu pro mimořádné situace. Podle ruského ministerstva obrany Ukrajina na Belgorod zaútočila dvěma raketami s kazetovou municí a také raketomety RM-70 Vampire české výroby.

„Je to zločin, který nezůstane nepotrestán,“ sdělilo k dnešním událostem v Belgorodu ruské ministerstvo obrany. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová oznámila, že Rusko kvůli dnešním útokům požádalo o zasedání Rady bezpečnosti OSN. Později Rusko dodalo, že žádá, aby se ho zúčastnil i český zástupce. Ministr zahraničí Jan Lipavský to odmítl.

Kyjev, který se jen zřídka hlásí k odpovědnosti za útoky na ruském území, se k útoku nevyjádřil, podotkla agentura Reuters. Ukrajinská média s odvoláním na své zdroje píší, že ukrajinské síly útočily na armádní objekty v Belgorodské oblasti a že exploze a požáry v Belgorodu způsobila neprofesionalita ruské protivzdušné obrany. V tomto smyslu se vyjádřil server Ukrajinska pravda nebo RBK-Ukrajina. Ten dodal, že útok ukrajinských sil na ruskou armádní infrastrukturu je „následek“ barbarských pátečních ruských útoků na ukrajinská města.

Belgorodská oblast, která sousedí se severní Ukrajinou, čelí podobně jako další příhraniční ruské regiony podle médií asi rok ostřelování a útokům dronů, které ruské úřady připisují Ukrajině. Ta se brání ruské vojenské agresi od loňského února.

Také v pátek Belgorodská oblast podle tamních představitelů čelila náletu, při níž zahynul jeden člověk a další byl zraněn. Alexandr Bogomaz, gubernátor ruské Brjanské oblasti, která rovněž sousedí s Ukrajinou, dnes informoval o úmrtí dítěte kvůli ukrajinskému ostřelování civilních objektů ze salvových raketometů.

  Matovič se omluvil Ukrajincům za žert o Zakarpatské Ukrajině

Ruské ministerstvo obrany dříve během dne podle serveru Meduza oznámilo, že jeho protivzdušná obrana zlikvidovala v noci na dnešek 32 ukrajinských bezpilotních letounů nad čtyřmi regiony. Noční sestřelení nepřátelských bezpilotních letounů hlásil dnes ráno také ukrajinský generální štáb.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com