Policie řeší téměř 90 případů schvalování střelby na FF UK

Policie se zabývá už téměř 90 případy schvalování tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy nebo vyhrožování napodobením útoku. Většina případů je spojená s vystupováním na sociálních sítích. Na webu to dnes uvedl mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Útok v budově filozofické fakulty v centru Prahy z 21. prosince je nejtragičtějším případem střelby v historii České republiky.

„Po devíti dnech od tragické střelby můžeme konstatovat, že z uvedeného celkového počtu téměř 90 případů jsme již pět skutků ukončili v rámci zkráceného přípravného řízení a v dalších 55 případech jsou zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z konkrétního trestného činu,“ uvedl Bocán. Zdůraznil, že do celkového počtu případů policie započítává pouze ty skutky, které s útokem střelce v Praze prokazatelně souvisí.

U prověřovaných událostí jde v 28 případech o schvalování trestného činu, v 11 o nebezpečné vyhrožování, v sedmi o násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci. Šesti případy se policie zabývá pro podezření ze šíření poplašné zprávy. „Stále platí, že v přístupu k případům, kdy někteří jedinci tento bezprecedentní násilný akt schvalují, či dokonce vyhrožují jeho napodobením, budeme aktivní a nekompromisní. Takové jednání je nejen krajně nevkusné, ale většinou také za hranou trestního práva,“ uvedl policejní prezident Martin Vondrášek.

V hlavním městě se policie zabývá 31 z případů schvalování nebo vyhrožování napodobením střelby na Univerzitě Karlově, následuje Moravskoslezský kraj s 11 případy, Ústecký s deseti a Středočeský a Liberecký kraj shodně se sedmi prověřovanými událostmi. „Bez zajímavosti jistě není skutečnost, že jsme tři z autorů těchto příspěvků museli převézt k psychiatrickému vyšetření,“ podotkl Bocán. Policejní prezident poděkoval veřejnosti, že podobné skutky policistům oznamuje a spolupracuje s nimi.

Střelec před týdnem ve čtvrtek v budově filozofické fakulty na pražském náměstí Jana Palacha zabil 13 lidí, čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Dalších 25 lidí bylo zraněno, někteří velmi těžce. Podle policie ve škole střílel čtyřiadvacetiletý student fakulty ze středních Čech, kterého policie spojila také s dvojnásobnou vraždou v pražském Klánovickém lese z 15. prosince. Po střelbě ve škole spáchal sebevraždu. V domě pachatele policie našla dopis, ve kterém se střelec ke klánovickému případu přiznal.

  Středečních 235 případů koronaviru bylo opět méně než o týden dřív

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com