Policisté v Praze na silvestra uložili zatím desítku pokut za pyrotechniku

Policisté v centru Prahy v nastupující silvestrovské noci na Václavském náměstí zatím uložili zhruba deset pokut za zakázané použití zábavní pyrotechniky, přestupku se většinou dopustili cizinci. ČTK to po 20:00 řekla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Ve Stodůlkách zemřel muž po pádu z vyššího patra domu, zřejmě bez cizího zavinění, uvedla také. V Letňanech hořel kontejner možná zapálený petardou, vyplývá ze sdělení hasičů na sociální síti X. Lidé na Václavském náměstí se podle zpravodajů ČTK postupně scházejí k oslavám příchodu nového roku.

O pokutách za pyrotechniku v jiných částech města Kropáčová neměla informace. Na Václavském náměstí pyrotechniku odpalovali v drtivé většině cizinci, řekla. „Uvádějí, že o zákazu nevěděli,“ dodala. Zákaz používání volně prodejné pyrotechniky platí v Praze v historické části města, v parcích, na náplavkách a kolem nemocnic, domovů pro seniory a zařízení pečujících o zvířata.

Za porušení zákazu hrozí pokuta až 10.000 korun nebo ve správním řízení až 100.000 Kč. Při loňských silvestrovských oslavách někteří lidé o pravidlech pro pyrotechniku ještě nevěděli a policie porušení zákazu někdy řešila jen domluvou. Pyrotechnika je v centru metropole zakázaná od roku 2020.

Muž ve Stodůlkách podle Kropáčové nepřežil pád z vyššího patra panelového domu. „Kriminalisté předběžně vyloučili cizí zavinění,“ dodala.

Hasiči v Letňanech zasahovali u hořícího kontejneru. „Volající uvedla, že dva kluci do kontejneru hodili petardu,“ napsali na síti X. Právě požáry kontejnerů, odpadkových košů nebo stromů a keřů jsou obvykle nejčastějším důvodem silvestrovských výjezdů pražských hasičů.

Kropáčová odpoledne uvedla, že na bezpečnostních opatřeních ve městě se podílí několik stovek policistů, obdobné množství jako v jiných letech. Letos se v ulicích vzhledem k nedávnému útoku střelce v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy budou pohybovat i policisté s dlouhými zbraněmi.

Pro dopravu se ve večerních hodinách uzavře Václavské náměstí, policie provoz částečně omezí u Staroměstského náměstí a na Smetanově nábřeží, oznámila na síti X. „Z důvodu dopravních omezení bychom chtěli požádat občany, aby pro přesun do centra města použili výhradně městskou hromadnou dopravu! Provoz metra je v dnešní noc prodloužen až do 02:30,“ dodala.

  Češi se budou moct od pondělí nechat očkovat čtvrtou dávkou proti covidu, oznámil ministr Válek

Zdravotničtí záchranáři umístili na Václavské náměstí záchranářský kamion Golem se zhruba 20 zdravotníky a další čtyři vozidla. Dvě sanitky mají na Staroměstském náměstí, napsali na síti X. „Běžný provoz také posílen o dvě záchranářské posádky. Naše přání? Aby lidé ideálně zcela vynechali používání zábavní pyrotechniky,“ dodali.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com