U Pravčické brány budou po požáru přes noc hlídat dvě hasičské jednotky

Okolí Pravčické brány budou po dnešním odpoledním požáru přes noc hlídat dvě hasičské jednotky. Ostatní se vrátí zpět na základny. Požářiště je po proměření termokamerou studené. Ráno se rozhodne o dalším postupu. ČTK to řekl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. enerální ředitel hasičů ČR Vladimír Vlček ve vysílání ČT uvedl, že se požár rozšířil na plochu 100krát 100 metrů. Policie v souvislosti s požárem zadržela jednoho člověka.

Požár byl lokalizován, likvidace bude podle Marvana vyhlášena nejdříve v pátek ráno. Záleží na tom, zda v noci bude všechno v pořádku. Na místo vyrazil i policejní vrtulník, nakonec nebyl při zásahu potřeba, doplnil mluvčí.

Zadržený může mít přímou souvislost s požárem, doplnila Hyšplerová. Je podezřelý z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Na dotaz, co požár způsobilo, Hyšplerová řekla, že v tuto chvíli policie další informace nemůže poskytnout, protože je na počátku vyšetřování. Mluvčí správy národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov ČTK řekl, že začalo hořet na přístupové cestě k Pravčické bráně. Požár podle jeho informací vznikl zřejmě od pyrotechniky. „Cesta k Pravčické bráně je odspodu zavřená,“ doplnil mluvčí. Znovu by se mohla turistům zpřístupnit v pátek. Silnice mezi Hřenskem a osadami Mezná a Mezní Louka byla kvůli zásahu hasičů uzavřená, policie dopravu řídí kyvadlově.

Na dnešek připadá v Německu Den otců. ČTK na místě zjistila, že se v rezervaci dopoledne pohybovaly velké skupiny lidí, parkoviště byla plná. V jedné z místních restaurací byli převážně zahraniční hosté. Salov řekl, že během těchto oslav, pro které si cizinci hojně vybírají právě národní park, se často řeší incidenty spojené s alkoholem a odpalováním pyrotechniky. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) na twitteru k požáru uvedl, že lidé s pyrotechnikou nemají v národních parcích co dělat. „Jen díky pečlivé práci strážců národního parku se pravděpodobně podařilo zabránit dalším velkým škodám,“ uvedl ministr. Podle Salova byla dnes hlídka strážců posílena a díky tomu se podařilo požár odhalit včas.

  Válek připustil, že dodávky antibiotik se nedaří dostat do všech lékáren

Dosud nejrozsáhlejší lesní požár v České republice vypukl loni v noci na 24. července právě v národním parku České Švýcarsko. Zasáhl přes 1000 hektarů. Likvidace požáru byla velmi náročná. Vystřídalo se u ní 6000 hasičů. Policie loňský požár vyšetřuje jako obecné ohrožení. Uhasit se ho podařilo po 20 dnech.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com