Nehodu vlaků u Č.Brodu nepřežil jeden člověk, 35 lidí je zraněno

Jednu oběť na životě a 35 zraněných si podle dosavadních informací vyžádalo železniční neštěstí, které se stalo v úterý večer na hlavní trati z Prahy na Kolín. Osobní vlak City Elefant Českých drah mířící z Prahy do Řečan nad Labem se na kraji Českého Brodu srazil se stojícím nákladním expresem. Po nárazu osobní vlak vykolejil a hrozilo jeho převrácení, hasiči ho museli zajistit řetězy. Nehodu podle informací ČTK nepřežil strojvůdce. Hasiči uvedli, že zůstal zaklíněný v kabině.

Na místo nehody v noci dorazil ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO), podle nějž je trať, na níž se nehoda stala, nejlépe zabezpečená v republice. Technika podle ministra zřejmě neselhala. O rezignaci přes několik vlakových nehod v posledních dnech ministr neuvažuje. Čtyřicetiletého strojvůdce havarovaného vlaku Havlíček označil za zkušeného. Podle něj nebyl přepracovaný, vrátil se z dovolené. Nelze ale vyloučit, že u něj objevila zdravotní indispozice.

Podle mluvčí záchranné služy Petry Effenbergerové utrpěli čtyři lidé těžká poranění a 31 cestujících bylo zraněno lehce. Většinou z nehody vyvázli s pohmožděninami a lehčími poraněními nohou. Mezi zraněnými bylo i osm nezletilých. Prvotní odhady záchranářů hovořily o 50 až 60 zraněných.

U nehody na jednom z nejvytíženějších železničních úseků v zemi zasahovalo několik vrtulníků, přistaven byl evakuační autobus hasičů. Pražští hasiči k nehodě vyslali speciální vyprošťovací kontejner. Provoz na trati je zastaven, rychlíky jedou odklonem přes Lysou nad Labem. Zásah podle hasičů potrvá do ranních hodin. Na místo míří nehodový vlak, který od sebe bude havarované soupravy odtrhávat.

Na stejné trati mezi Prahou a Kolínem v pátek vpodvečer u Běchovic narazil vlak bez cestujících do čekajícího rychlíku, nikdo se nezranil. Drážní inspekce se při zjišťování příčiny nehody přiklání k lidské chybě. Chyba člověka stála podle dosavadního vyšetřování také za srážkou dvou osobních vlaků na jednokolejné trati u Perninku na Karlovarsku, při které minulý týden zemřeli dva lidé a dalších 24 bylo zraněno.

  Širší vedení KSČM doporučuje hlasovat pro prodloužení stavu nouze

Havlíček dnes chce svolat tým odborníků a začít se otázkou bezpečnosti zabývat. Prověřit chce všechny investice do zabezpečení železnic.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com