Plyn pro evropský trh poprvé od června 2021 klesl pod 30 eur za MWh

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh dnes poprvé od června 2021 klesla pod 30 eur (zhruba 712 Kč) za megawatthodinu (MWh). Dolů ji tlačí vysoká úroveň zásob a rostoucí teploty, které snižují poptávku, píše agentura AFP.

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v červnu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku dnes sestoupila až na 29,85 eura za MWh. Později část ztrát smazala a krátce před 16:00 SELČ se nacházela mírně nad 30 eury za MWh. Oproti středě tak vykazovala pokles o více než pět procent.

Ceny plynu na burze se nyní nacházejí hluboko pod úrovní administrativně stanoveného stropu v České republice, který činí 2500 Kč za MWh.

Loni v srpnu se velkoobchodní cena plynu pro evropský trh kvůli omezování dodávek z Ruska vyšplhala až do blízkosti 350 eur (zhruba 8300 Kč) za megawatthodinu. Od té doby však výrazně klesla.

Zásobníky plynu v Evropské unii byly podle údajů organizace Gas Infrastructure Europe (GIE) v úterý plné z více než 64 procent. V Německu, které je největším spotřebitelem plynu v Evropě, dosahovala naplněnost zásobníků přes 70 procent a v České republice téměř 63 procent.

ČTK

  Inflace v Rusku zpomalila na 14,3 pct., HDP ve čtvrtletí klesl o 4,1 pct.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com