Ukrajina další noc čelila ruským vzdušným útokům

Prakticky po celém území Ukrajiny byl v noci opět vyhlášen letecký poplach varující před ruskými útoky. Místy, například ve městě Kryvyj Rih na jihu země či v Rivne a Lvovu na západě, byly slyšet výbuchy. U Kyjeva zasahovala protivzdušná obrana, uvedly úřady. Ty tvrdí, že se všechny drony, útočící na hlavní město, podařilo sestřelit. Za 19 květnových dní to byl už desátý ruský nálet na metropoli, přičemž od předchozího útoku neuplynulo ani 24 hodin, dodala agentura Unian.

„Kryvyj Rih. Výbuchy, Nic nefoťte a netočte a nedávejte to na internet. Dbejte na bezpečí svých blízkých. Letecký poplach trvá,“ varoval Oleksandr Vilkul z oblastní správy.

Výbuchy byly slyšet také v Kyjevské oblasti. Objevily se zprávy, že protivzdušná obrana střílí po dronech Šáhed, které byly zaznamenány také v Černihivské a Žytomirské oblasti, napsal Unian.

„Zůstaňte v krytech až do odvolání,“ nařídil šéf vojenské správy v Kyjevě Serhij Popko. Podle kyjevských úřadů nepřítel zaútočil na hlavní město za pomoci dronů íránské výroby, které přilétaly „v několika vlnách“ s krátkými intervaly mezi útoky. Rusové se touto taktikou pokoušejí vyčerpat protivzdušnou obranu chránící hlavní město a ovlivnit psychikiu obyvatel Kyjeva.

„Všechny zjištěné vzdušné cíle letící na Kyjev byly zničeny silami a prostředky naší protivzdušné obrany. Nepřipustili jsme žádný útok!“ uvedla vojenská správa.

Podobná tvrzení nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Unian připomněl, že letecký poplach byl vyhlášen ještě ve čtvrtek večer poté, co odstartoval ruský letoun MiG-31, který je nosičem hypersonických střel Kinžal. O noc dříve Rusové napadli Kyjev a několik oblastí. Ukrajinská protivzdušná obrana hlásila sestřelení 29 z 30 střel s plochou dráhou letu, které Rusové na Ukrajinu vyslali.

Zatímco se Ukrajina připravuje na dlouho očekávanou protiofenzivu, Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo své vzdušné údery. Po úterních útocích ukrajinská strana informovala o sestřelení šesti ruských hypersonických střel Kinžal. Moskva popřela, že by jich tolik na Ukrajinu vypustila, a naopak oznámila zásah systému protivzdušné obrany Patriot dodané Kyjevu západními spojenci. Pentagon ve čtvrtek uvedl, že způsobená škoda byla již opravena.

  Izraelské úřady zlikvidovaly nelegální stanoviště osadníků na Západním břehu

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com