Na Ukrajinu míří šéf americké diplomacie, ve středu se setká se Zelenským

Americký ministr zahraničí Antony Blinken dnes zahajuje dvoudenní návštěvu Evropy, která je součástí diplomatických snah snížit napětí způsobené ruskými manévry na hranicích s Ukrajinou. Americká diplomacie to oznámila s tím, že Blinken se ve středu sejde v Kyjevě se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou a s prezidentem Volodymyrem Zelenským. O den později bude následovat Blinkenovo jednání v Berlíně s evropskými partnery.

„Cesta navazuje na rozsáhlé diplomatické snahy s našimi evropskými spojenci a partnery kolem jednotného přístupu k hrozbě, kterou Rusko pro Ukrajinu představuje, a na naše společné snahy přimět jej, aby si v zájmu bezpečnosti a stability vybralo diplomacii a deeskalaci,“ uvádí komuniké americké vlády.

Agentura AP píše o „narychlo dohodnuté cestě“, jejímž cílem je ukázat americkou podporu po bezvýsledných jednáních mezi Západem a Moskvou z minulého týdne. Obavy z ruského útoku na Ukrajinu v posledních dnech neslábnou. Naopak Kyjev a Washington varovaly, že Rusko připravuje půdu pro falešnou záminku k invazi. Ruská vláda tato obvinění odmítá.

V Kyjevě už dnes o situaci jednala skupina amerických senátorů z obou hlavních politických stran. Blinken tam podle prohlášení ministerstva zahraničí míří s cílem „posílit závazek Spojených států vůči svrchovanosti a teritoriální integritě Ukrajiny“ a také informovat zaměstnance americké ambasády o krizovém plánování pro případ, „že by se Rusko rozhodlo pro další eskalaci“.

Ve čtvrtek se šéf americké diplomacie sejde v Berlíně s německou ministryní zahraničí Annalenou Baerbockovou, která dnes jedná v Moskvě, a také s protějšky z Francie a Británie. Tématem má být i připravenost uvalit na Rusko tvrdé sankce. Rusko na svém území podél hranice s Ukrajinou shromáždilo podle západních zdrojů kolem 100.000 vojáků s tanky a další těžkou technikou, což někteří pozorovatelé hodnotí jako možnou předehru ofenzívy, poznamenává agentura AP.

Autor: ČTK

  ISW: Putinovi se nepodařilo dojednat neomezené partnerství s Čínou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com