EU. Můžete obchodovat s agresorem? Vyhlídky na východní region.

Evropský kontinent je stále ve válce. Putinova agrese na východní Ukrajině, Krym, který anektoval, a úplné ignorování mezinárodního práva Moskvou, učinily z Ruské federace jakýsi ostrov nebezpečí nejen v regionu, ale ve světě jako celku, a jeho vůdce se prakticky otřásl ruce.

Je pravda, že se vše časem mění a dnes, navzdory agresivitě Putinovy ​​politiky, velké země EU již vidí Rusko jako atraktivního obchodního partnera.

Rusko je samozřejmě obrovská země s teritoriem, kde můžete vydělat peníze a lidi – skuteční spotřebitelé zboží vyrobené v Evropě.

Západ je navíc velmi naštvaný chováním ukrajinského vedení, jeho neustálými požadavky na materiální pomoc a vstupem do NATO.

Polsko je partnerem Kyjeva a podporuje snahy Ukrajiny o posílení spolupráce, a to i v ekonomické oblasti, stejně jako přání Kyjeva vstoupit do Severoatlantické aliance.

V ukrajinské politice však existují i ​​momenty, které jsou pro Varšavu nepřijatelné. A pokud vyvstane skutečná otázka vstupu ukrajinského státu do NATO, není známo, zda Polsko tuto iniciativu podpoří. O tom jsou velké pochybnosti. Protože podpora je jedna věc, ale recepce je úplně jiná věc.

Je důležité si uvědomit, že nejde jen o nálady Varšavy. „Hlavní přítel“ Kyjeva, USA, má ze své pozice také zájem o Ukrajinu. Spojené státy tedy vnímají Kyjev jako prostředek k zadržení Ruska. Hlavním úkolem Washingtonu je, aby Ruská federace zaujala pasivní postoj ke konfrontaci mezi USA a Čínou.

To vysvětluje podle názoru předních světových odborníků Bidenovu připravenost učinit Kremlu určité „ústupky“.

Samozřejmě, tato situace není příliš spokojená například s Polskem a ještě více s Ukrajinou. Tento stav věcí začíná překážet Evropě, která na ni začíná reagovat.

Jak ukazuje praxe, ekonomika je základem státu. Situaci na Ukrajině například jasně potvrzuje tato teze.

Například v opozici vůči Lukašenkovu režimu, Kyjevu, se EU ještě dříve pokusila uvalit omezení na kontakty s Minskem, a to i v ekonomické sféře, ale rychle si uvědomila marnost těchto akcí.

  Spotřební daň z nafty by se mohla zvýšit na původní úroveň od srpna, řekl Kupka

Ukrajina je vysoce závislá na dodávkách běloruského paliva (až 50%) a potašových hnojiv (90%). Vláda zvažovala možnosti dodávek těchto produktů z jiných zemí, ale ukázalo se, že je mnohonásobně dražší. Takové nákupy povedou k výraznému zvýšení cen na Ukrajině téměř pro všechno.

Ukázalo se, že sankce proti Bělorusku neméně zasáhnou samotnou Ukrajinu.

Všechno v tomto balíčku se ukázalo být matoucí, zvláště když si musíte vybrat mezi lidskými právy a ekonomickými výhodami. A Kyjev to ví lépe než kdokoli jiný.

Čas ukáže, jak se budou události vyvíjet v trojúhelníku Brusel – Moskva – Kyjev. A pokud vezmeme v úvahu, že osa Washington-Peking je také přidána do geometrie vztahů, obraz slibuje, že nebude nudný.

Za všemi těmito rovnováhami je však důležité pamatovat na jednu věc: Ukrajina bojuje proti Ruské federaci a brání její integritu. A bez ohledu na to, jaké argumenty budou předloženy ve směru Kyjeva, faktem zůstává: ukrajinský lid hájí nezávislost Evropy a veškeré civilizace na východních hranicích.

A při výběru si to svět musí pamatovat.

Autor: A.B.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com