Asociace: Zájem Čechů o dovolenou na horách roste, volných pokojů je ale dost

nassfeld.at

Zájem Čechů o dovolenou na horách podle Asociace horských středisek (AHS) stále roste, ubytovací zařízení ale stále mají volné kapacity. Lidé rezervace neprovádějí s tak velkým předstihem jako měli ve zvyku dříve, navíc se ještě zcela nevrátili hosté ze zahraničí. V uplynulém prodlouženém víkendu horská střediska evidovala tradičně vyšší návštěvnost, momentálně je situace mnohem klidnější. ČTK to dnes sdělili zástupci AHS.

V průběhu víkendu, na který navazovaly dva státní svátky, se lidé podle prezidentky AHS Kateřiny Neumannové mohli v některých oblastech setkat s delšími čekacími dobami na lanovky nebo občerstvení. „Nyní je situace mnohem klidnější a záběry z těchto tradičně exponovaných dní by neměly návštěvníky zbytečně odrazovat od pobytu na horách,“ řekla.

Obsazenost horských středisek dosáhla podle ředitele AHS Libora Knota v červnu v průměru 43 procent, tedy podobné hodnoty jako loni. Ve srovnání s roky před pandemií ale podle něj jde o pokles o více než pětinu.

Ani na léto nejsou ubytovací kapacity naplněny, obsazeny jsou podle Matěje Kratochvíla ze střediska Lipno na 60 procent, tedy zhruba o 20 procent méně než v minulém roce. Nejvíce volných míst nabízí podle AHS například Jeseníky nebo Krkonoše. Naopak nejvíce lidí si pobyt zamluvilo v Harrachově, Špičáku na Šumavě nebo v Monínci. Výběr v některých střediscích může být podle Knota omezený, ale návštěvníci se podle něj nemusejí obávat, že by nenašli žádné volné místo.

Přes ztrátovou zimu horská střediska investovala podle AHS desítky milionů korun, hlavně do budování cyklistických parků, naučných stezek nebo gastronomických provozů.

 

Autor: ČTK

  Důchody až 20 tisíc, nezvyšování daní, výrazně vyšší rodičovská, slíbilo ANO

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com