Průzkum: Průměrná cena starších bytů v ČR meziročně klesla o 9 pct

Průměrná cena starších bytů v Česku meziročně klesla o devět procent na 82.351 korun za metr čtvereční, což přineslo celkově zvýšení prodejů o dvě třetiny proti předloňsku. V Praze se ale prodává nejméně starších bytů za čtyři roky. Vyplývá to ze studie realitní skupiny European Housing Services (EHS), která využívá data svých zakládajících členů, realitních služeb Bezrealitky a Maxima Reality. ČTK má zprávu k dispozici.

Ceny starších bytů se v Praze s jarem zastavily v propadu a mezičtvrtletně podle EHS vzrostly o jedno procento na 113.187 korun za metr čtvereční, meziročně ale klesly o 7,9 procenta. Společnost Sreality.cz uvádí, že nabídková cena starších bytů je v Praze aktuálně 117.883 korun za metr čtvereční, což je meziroční propad o šest procent. Ve Středočeském kraji stouply ceny mezičtvrtletně o osm procent a jsou tak skoro stejné jako před rokem (76.280 Kč/m2). Důvodem podle EHS je, že se lidé přesouvají do okolních měst. V Kladně, Berounu, Roztokách, Neratovicích nebo Benešově se za první čtvrtletí prodalo více bytů než za celý rok 2021 a prodeje jsou na trojnásobku proti dlouhodobému průměru, uvádí průzkum.

Meziroční pokles cen starších bytů nastal ve většině krajů, a podle EHS se proto prodávají stejně jako před rokem. „Realitní Česko se do léta stane laboratoří, kde se budou v krajích testovat limity nabídky a poptávky. Češi nadále mají peníze a realitní trh pro ně neztratil nic ze své důvěryhodnosti,“ řekl Hendrik Meyer, šéf realitní skupiny EHS a realitní digitální služby Bezrealitky.

V Brně ceny starších bytů klesly oproti konci roku 2022 o sedm procent a starší byt se nyní prodává za necelých 81.500 korun za metr čtvereční, stejně jako v létě 2021. Stojí za tím pokles nabídky, kvůli kterému zmizely kvalitnější a dražší nemovitosti a nepřibývá prodejů pod cenou. „Majitelé brněnských bytů čekají na konec aktuální cenové bouře a pokud je k prodeji nic netlačí, nemají důvod přistupovat na současné ceny,“ zhodnotil situaci Meyer.

  Velké podniky mohou žádat stát o kompenzace za drahou elektřinu a plyn

Podle analýzy developerských společností Skanska Residential, Trigema a Central Group pokračuje podle očekávání zvyšování rozdílu ceny mezi novostavbami a staršími byty. Ten je aktuálně podle nich 24 procent a výhledově ho odhadují na 30 procent. Developeři uvedli, že metr čtvereční nového bytu stál v Praze v prvním letošním čtvrtletí v průměru 151.951 korun.

Dál roste nájemné, v Praze podle EHS dosáhlo nového maxima a metr čtvereční se průměrně nabízel za 338 korun. Realitní server Flat Zone uvádí, že průměrné nájemné je v hlavním městě 407 korun za metr čtvereční, což je o 17 procent více než před rokem.

Podle EHS je nájemné v Středočeském kraji poprvé na částce 240 korun za metr čtvereční. Průměrná cena nájmu ale klesla v Brně, a to na 272 korun za metr čtvereční. Meyer řekl, že se naplňuje spíše optimistický scénář, a přestože nájmy zdražují, v naprosté většině případů se tento růst pohybuje v úrovni kolem deseti procent. Tedy výrazně méně, než je výše inflace, dodal.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com