USA evakuovaly své diplomaty i s rodinami ze Súdánu

Spojené státy dnes evakuovaly svůj diplomatický personál i s rodinami ze Súdánu. Podle Reuters to oznámil prezident Joe Biden. Zemí zmítá konflikt o moc mezi státní armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF). Evakuace svých občanů chystá i řada dalších zemí. Zástupce RSF uvedl, že USA diplomaty evakuovaly v součinnosti s RSF pomocí šesti letadel. Jiný zdroj sdělil Reuters, že „americká armáda dokončila evakuaci“, více detailů neposkytl.

Biden za pomoc při přesunu Američanů poděkoval Džibuti, Etiopii a Saúdské Arábii. Ačkoli zpráva o americké součinnosti s RSF přišla o několik hodin dříve, Biden ji v prohlášení nekomentuje. Americký prezident však vyzval ke „konci bezohledného násilí“.

Evakuaci amerického personálu podle AP nařídil Biden poté, co mu tak poradil jeho tým pro národní bezpečnost, když začalo být evidentní, že boje v Súdánu pravděpodobně v dohledné době neustanou.

Nařízení o evakuaci se vztahuje na asi 70 Američanů, které letadla odvezla na nespecifikované místo. AP tyto informace sdělil nejmenovaný zdroj. Stanice NBC v pátek informovala, že v Súdánu podle odhadů celkem přebývá asi 16.000 Američanů. Pro jejich evakuaci nemá Bílý dům zatím žádný plán.

Američany v Súdánu budeme nadále podporovat, radit jim, jak se dostat do bezpečí a pravidelně je informovat o dění,“ uvedl v prohlášení podle Reuters americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Šéf milic RSF Muhammad Hamdan Dagalo po telefonátu s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem slíbil, že pro potřeby evakuací částečně otevře hlavní súdánské mezinárodní letiště. Některé státy, například Saúdská Arábie a Jordánsko, své lidi dostaly ze země skrze přístav na východě země, mnoho dalších zemí nicméně zatím návrat svých občanů zajistit nedokázalo. Češi jsou v Súdánu podle českého ministerstva zahraničí čtyři, zatím bez vyhlídky na bezprostřední odjezd.

  Trump žádá, aby soudní řízení kvůli pomluvě zastavili pro zmatečnost

Že evakuaci diplomatů „usnadní a zaručí“ ujistil také Dagalův protivník, generál Abdal Fattáh Burhán, který vede súdánskou armádu a je de facto vládcem země. Kromě USA by podle armády měly své diplomaty i další občany záhy evakuovat i Británie, Francie a Čína.

V Súdánu se od sobotního rána opět začala ozývat střelba a výbuchy; po krátkém příměří, jež mělo původně trvat od pátku tři dny, opět začaly bojovat jednotky súdánské armády a milic RSF. Boje začaly minulou sobotu a podle Světové zdravotnické organizace (WHO) si vyžádaly nejméně 413 obětí a více než 3500 zraněných. Humanitární situace je podle Lékařů bez hranic obzvláště v západním městě Dárfúru katastrofální.

Znesvářené skupiny vedou bývalí spojenci, generálové Burhán, velitel armády, a šéf milic RSF Dagalo. V říjnu 2021 společně zorganizovali vojenský převrat, jenž zmařil krátký přechod Súdánu k civilní vládě. Případné jednání s RSF armáda ve čtvrtek vyloučila a uvedla, že přijme pouze jejich kapitulaci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com