Ropa je nejlevnější od roku 2002. Ceny srazil koronavirus

Americká lehká ropa WTI se v průběhu nedělního obchodování propadla až na cenu 19,92 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent se dostala k hranici 23 dolarů za barel. Oba typy ropy tak zaznamenaly zhruba šestiprocentní pokles ceny a prodávaly se nejlevněji za 18 let, uvedl server Financial Times. Koronavirová krize ochromila ekonomiku a snížila poptávku po ropě.

V pondělí ráno ropa při obchodování v Asii smazala část ztrát. WTI se dostala na 20,63 dolaru za barel, Brent na 23,48 dolaru za barel.

Ropa v březnu zlevnila o více než polovinu v důsledku karantény v řadě zemí Evropy a Severní Ameriky, která ochromila ekonomiku a snížila poptávku po této komoditě.

Dalším faktorem snižujícím ceny ropy je cenová válka mezi Saúdskou Arábií a Ruskem. Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v čele se Saúdskou Arábií se původně s Ruskem chtěli dohodnout na koordinovaném snížení těžby. To by snížilo objem ropy na trhu a zvýšilo cenu suroviny. Poté, co Rusko na dohodu nepřistoupilo, Saúdská Arábie v rámci odvety zvyšuje produkci, což naopak ceny ropy snižuje.

První březnový týden se cena WTI pohybovala nad 40 dolary za barel a cena Brentu kolem 45 dolarů za barel. Následující týden se ropa kvůli cenové válce Saúdů a Ruska snížila pod 34 dolarů za barel v případě WTI a na zhruba 37 dolarů v případě Brent.

Zdroj: https://www.novinky.cz/

  Češi začali topit dřív než loni. Kvůli rostoucím cenám energií si připlatí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com