Schillerová navrhne pozastavit splácení hypoték a úvěrů. Chce i zrušit daň z nabytí nemovitosti

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) vládě ve středu navrhne plošně pozastavit splácení hypoték, spotřebitelských úvěrů i úvěrů podnikatelů na půl roku. Zároveň by podle ní měl být po dobu přerušení splácení snížený i úrok u těchto úvěrů. Podle ministryně by to nemělo ohrozit banky ani nebankovní poskytovatele úvěrů. Schillerová navrhne také zrušení daně z nabytí nemovitosti, chce rozhýbat trh. S restrikcemi v ekonomice počítá  do konce 2. čtvrtletí.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) předloží návrhy na středečním jednání vlády. Případné důsledky plošného pozastavení splácení hypoték a úvěrů konzultuje ministerstvo s Českou národní bankou i bankami.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok už řekl, že pozastavení považuje za nutné. Bankovní sektor by ho podle něj měl zvládnout.

Návrh vítají i někteří opoziční politici. Předseda ODS Petr Fiala a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka zároveň upozornili, že podobné kroky již jejich strana v minulosti navrhla. S návrhy souhlasí i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, podle níž by se vláda také měla postarat o přímé kompenzace firmám, které musely zavřít své provozy.

Schillerová také dále chystá novelu zákona o spotřebitelském úvěru, která by měla řešit i situaci po konci půlročního moratoria. V novele uvažuje o snížení pokut za případné nesplácení úvěrů.

Ministerstvo financí počítá s restrikcemi v ekonomice do konce 2. čtvrtletí. Pokud by to trvalo déle, vyžádá si to další novelu rozpočtu, uvedla Schillerová.

Daň z nabytí nemovitosti

Ministerstvo financí by zároveň chtělo zrušit čtyřprocentní daň z nabytí nemovitosti, kterou platí kupující. Schillerová to rovněž navrhne ve středu na jednání vlády. Podle ní je v současné době ideální příležitost tímto krokem rozhýbat realitní trh.

„Myslím, že je potřeba trochu pomoci lidem při pořizování bydlení. Ceny bytů by možná mohly trochu klesnout a trh by se mohl rozpohybovat,“ řekla Schillerová.

  Výstava v Jižních zahradách Hradu ukazuje 12 prezidentů ČR i Československa

Sazba daně z nabytí činí čtyři procenta a od roku 2016 ji platí kupující. Předtím ji hradil prodávající a kupující byl v pozici ručitele. Loni navrhoval zrušení daně Senát. Sněmovna však jeho návrh v září přehlasovala.

Ministerstvo práce žádá vládu o šest miliard na kurzarbeit

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) oznámila, že požádá vládu z rezervy o šest miliard korun. Peníze se využijí na kurzarbeit, tedy příspěvky na mzdy ve firmách, na které dopadla nařízená omezení kvůli šíření koronaviru. Požadavek by měl v pondělí projednat kabinet.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com