Pražská burza dnes ztrácela, oslabil hlavně Avast

Pražská burza dnes ztrácela. Index PX oslabil o 0,32 procenta na 1059,15 bodu. Dolů ho táhly především akcie Avastu spolu s dvojicí bankovních titulů v čele s Erste. Naopak dařilo se emisi Kofoly či Monetě. Vyplývá to z údajů burzovního webu. Koruna dnes mírně oslabila vůči euru, k dolaru naopak zpevnila.

Z 11 emisí ovlivňujících hodnotu indexu PX čtyři uzavřely dnešní obchodování se ztrátou. Akcie České zbrojovky stagnovaly a zbylých šest titulů zpevnilo.

Nejvýraznější propad postihl akcie technologické společnosti Avast. Jejich cena klesla o 1,14 procenta na 147,30 koruny za kus.

Téměř 0,9 procenta odepsaly cenné papíry rakouské bankovní skupiny Erste, které uzavřely obchodování s cenou 692,80 koruny. A nedařilo se ani akciím Komerční banky, jejichž závěrečná cena 683 Kč byla o 0,58 procenta nižší než při ranním otevření burzy. Komerční banka ve středu ráno zveřejní hospodářské výsledky za loňský rok.

Naopak mezi ziskové tituly se dnes zařadila emise Moneta Money Bank. Po posílení o více než 0,5 procenta uzavřela obchodování s cenou 76 Kč za akcii. Podle makléře Fio banky Pavla Hadrouška je cena akcií Monety pod vlivem nabídky na odkup ze strany finanční skupiny PPF.

Nejvýraznější zisk si dnes ale připsaly cenné papíry Kofoly. Akcie nápojářské firmy zpevnily o 2,73 procenta na 263 Kč. Kofola v pondělí zveřejnila hospodářské výsledky za rok 2020. Skupině loni klesly tržby meziročně o 3,7 procenta na 6,17 miliardy korun. Ukazatel EBITDA (provozní zisk před odpisy) se jí podle předběžných hospodářských výsledků snížil o osm procent na 1,03 miliardy korun.

Koruna oslabila k euru a zpevnila k dolaru

Česká měna dnes mírně oslabila k euru a opět zpevnila k dolaru. K 17:00 si koruna oproti předchozímu závěru pohoršila vůči euru o tři haléře na 25,73 Kč/EUR a k dolaru posílila o šest haléřů na 21,27 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

  Češi při pandemii nejvíce utráceli za zdraví, část lidí se tím zadlužila

V posledních dnech koruna výrazně posilovala k euru. Dostala se tak na nejsilnější úroveň od doby před vyhlášením prvního nouzového stavu kvůli šíření koronaviru loni v březnu. Dnes koruna růst zbrzdila. „Stále si však myslíme, že prostor pro další posilování ještě nevyčerpala. Růst úrokových sazeb, který jí na silnější úrovně pomohl, se sice již víceméně zastavil, i tak byl ale podle našeho názoru výraznější než zisky domácí měny,“ sdělila analytička Komerční banky Jana Steckerová.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 25,70 25,73
Kč/USD 21,33 21,27

 

Zdroj: Patria Online

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com