Koruna k euru oslabila, vůči dolaru opět posílila

Česká měna se k euru dál drží blízko hranice 26 Kč/EUR, dnes ale oslabila o šest haléřů na 26,15 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna dál zpevnila o dva haléře na 22,03 Kč/USD. Vyplývá to z informací na serveru Patria Online. Pražská burza na začátku týdne oslabovala, index PX klesl o 0,23 pct na 911 bodů. Z hlavních titulů ztrácela nejvíce Kofola, dařilo se Komerční bance.

„Koruna nevstoupila do tohoto týdne dobře a proti euru si nepolepšila ani při odpoledním zlepšení situace na hlavních trzích,“ podotkl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. „Proti slábnoucímu dolaru si však domácí měna připisuje drobné zisky,“ doplnil.

Českou měnu k oslabování vůči euru strhnul maďarský forint, na který dopadla informace o meziročním propadu maďarské ekonomiky o 13,6 procenta, uvedl Vladimír Pikora z Next Finance. Další vývoj středoevropských měn ale podle něj závisí spíš na vztahu nadnárodních spekulantů k riziku. „Pokud budou mít spekulanti pocit, že globální rizika rostou, středoevropské měny oslabí a obráceně. Já osobně rizika vidím,“ dodal.

Pražská burza na začátku týdne oslabovala, index PX dnes klesl o 0,23 pct na 911 bodů. Z hlavních titulů ztrácela nejvíce nápojářská Kofola, v červeném ale byla většina emisí. Dařilo se naopak Komerční bance. Aktivita na trhu byla nízká. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

Finanční sektor se obchodoval smíšeně. Nejhůře dopadly cenné papíry Erste Bank, které zlevnily o 0,63 procenta na 533,80 koruny. Zároveň byly dnes na pražském trhu nejvíce obchodovaným titulem. Pojišťovna VIG oslabila o 0,48 procenta na 515 korun. Moneta Money Bank stagnovala na 55 korunách. Rostla tak pouze Komerční banka, její akcie zhodnotily o 1,11 procenta na 546 korun.

Vedle Komerční banky si dnes z hlavních titulů polepšila ještě likérka Stock, když přidala 0,45 procenta na 66,70 Kč. Na otevírací hodnotě 476,50 Kč pak zůstaly akcie elektrárenské ČEZ. Cenné papíry Kofoly pak odepsaly 1,34 procenta na 221 korun a byly tak jediným titulem, který dnes klesl o více než jedno procento.

  Až třetina hotelů už neotevře. Investoři hledají příležitosti k levným nákupům

Kurz české měny:

Předchozí závěrDnes kolem 17:00
Kč/EUR26,0926,15
Kč/USD22,0522,03

Zdroj: Patria Online

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com